Újabb két-két rakétaindításról köt szerződést a Space Force a ULA-vel és a SpaceX-szel

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

A bejelentés szerint 2023-ban összesen négy katonai indítást hajt végre majd a két vállalat.

A ULA összesen mintegy 224,3 millió dollár kötött áras szerződés keretében a még fejlesztés alatt álló Vulcan rakétával fogja végrehajtani a USSF-112 és a USSF-87 küldetéseket. A tervek szerint előbbi indításra 2023 harmadik negyedévében, míg az utóbbira 2023 negyedik negyedévében kerülhet sor. Mindkét misszió a Cape Canaveral Space Force Stationről indul majd.

A SpaceX több mint 157,7 millió dolláros, szintén kötött áras szerződés keretében nyerte el két küldetés, a USSF-36 és az NROL-69 indítását. Mindkét alkalommal egy Falcon-9 rakétával hajtják végre az indítást, az egyiket Cape Canaveral Air Force Stationről, a másikat a kaliforniai Vandenberg Légibázisról. A küldetésekre 2023 második és negyedik negyedévében kerül sor.

Mind a négy indítás az NSSL (National Security Space Launch) második fázisának keretében valósul meg, és mind a négy űreszköz valószínűleg titkosított műhold lesz, így további részleteket nem fogunk megtudni ezekről. Maga a második fázis egyébként 2020-2024 közötti időszakra vonatkozik, és az első küldetések végrehajtására 2022-ben kerül sor a két vállalat részéről. Tavaly augusztusban nyerte el a ULA és a SpaceX az összesen 3,5 illetve 2,5 milliárd dolláros keretszerződést az Amerikai Légierőtől, és rögtön egy 337 millió illetve 316 millió dolláros küldetéssel indul majd az összesen 30-34 indítást magába foglaló időszak (a SpaceX díjazása alapján valószínűleg rögtön egy Falcon Heavy indítást láthatunk majd elsőként).

Balra a Vulcan (még csak fantáziafotó), jobbra pedig a Falcon Heavy, az első tesztindítás során

Forrás: GeekWire Photo

Dark mode powered by Night Eye