Újabb két-két rakétaindításról köt szerződést a Space Force a ULA-vel és a SpaceX-szel

Kapcsolódó

Videó: SpaceX Starship evolúció

Egy átfogó videóban mutatjuk be részletesen, honnan is indult...

A Szojuz MSz-22 március 28-án tér vissza a Földre

A sérült Szojuz űrhajó a terveknek megfelelően űrhajósok nélkül...

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

A bejelentés szerint 2023-ban összesen négy katonai indítást hajt végre majd a két vállalat.

A ULA összesen mintegy 224,3 millió dollár kötött áras szerződés keretében a még fejlesztés alatt álló Vulcan rakétával fogja végrehajtani a USSF-112 és a USSF-87 küldetéseket. A tervek szerint előbbi indításra 2023 harmadik negyedévében, míg az utóbbira 2023 negyedik negyedévében kerülhet sor. Mindkét misszió a Cape Canaveral Space Force Stationről indul majd.

A SpaceX több mint 157,7 millió dolláros, szintén kötött áras szerződés keretében nyerte el két küldetés, a USSF-36 és az NROL-69 indítását. Mindkét alkalommal egy Falcon-9 rakétával hajtják végre az indítást, az egyiket Cape Canaveral Air Force Stationről, a másikat a kaliforniai Vandenberg Légibázisról. A küldetésekre 2023 második és negyedik negyedévében kerül sor.

Mind a négy indítás az NSSL (National Security Space Launch) második fázisának keretében valósul meg, és mind a négy űreszköz valószínűleg titkosított műhold lesz, így további részleteket nem fogunk megtudni ezekről. Maga a második fázis egyébként 2020-2024 közötti időszakra vonatkozik, és az első küldetések végrehajtására 2022-ben kerül sor a két vállalat részéről. Tavaly augusztusban nyerte el a ULA és a SpaceX az összesen 3,5 illetve 2,5 milliárd dolláros keretszerződést az Amerikai Légierőtől, és rögtön egy 337 millió illetve 316 millió dolláros küldetéssel indul majd az összesen 30-34 indítást magába foglaló időszak (a SpaceX díjazása alapján valószínűleg rögtön egy Falcon Heavy indítást láthatunk majd elsőként).

Balra a Vulcan (még csak fantáziafotó), jobbra pedig a Falcon Heavy, az első tesztindítás során

Forrás: GeekWire Photo

Dark mode powered by Night Eye