Újabb két orosz űrhajós repülhet Dragon űrhajóval

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

A Roszkoszmosz és a NASA űrhajóscsere-programja továbbra is zavartalanul folytatódik.

Konsztantyin Boriszov és Alekszandr Grebjonkin, a Roszkoszmosz űrhajósai a SpaceX Crew Dragon űrhajóval utazik a Nemzetközi Űrállomásra 2023-2024 között. Tegnap a Roszkoszmosznál tartották a tárcaközi bizottság ülését, amelyen Boriszov és Grebjonkin is részt vett, mint a Dragon egy-egy személyzetének új tagjai.

Konsztantyin Boriszov, a Crew-7 küldetés tagjaként 2023 második felében, míg Alekszandr Grebjonkin, a Crew-8 küldetés tagjaként 2024 első felében indul egy hosszútávú küldetésre a Nemzetközi Űrállomásra. A repülések a Roszkoszmosz és a NASA közötti űrhajóscsere-program keretében zajlanak majd, Grebjonkin expedíciója pedig ezt a megállapodást még egy küldetéssel kibővíti.

Boriszov repülőgépmérnöki képesítéssel rendelkezik és 2018-ban jelentkezett űrhajósnak, majd 2022-ben próbaűrhajós minősítést kapott. Grebjonkin katonai múlttal rendelkezik, az orosz légierőnél szolgált a moszkvai régióban található Kubinka légitámaszponton. Repülőgépek és helikopterek üzemeltetésére és javítására szakképzett mérnök, technikus, később már a katonai egység szabályzati és javítási csoportjának vezetőjeként tevékenykedett. Őrnagy, kapitány ranggal rendelkezett. 2017-ben jelentkezett űrhajósnak és azóta általános kiképzésben vett részt, majd 2020-ban megkapta a próbaűrhajós minősítést.

Konsztantyin Boriszov. Forrás: Roszkoszmosz

Alekszandr Grebjonkin. Forrás: Roszkoszmosz

2022. július 15-én a Roszkoszmosz bejelentette, hogy megállapodást ír alá az orosz űrhajósok és az amerikai űrhajósok integrált személyzetének ISS-re történő repüléséről. A Roszkoszmosz űrhajós testületének parancsnoka Oleg Kononyenko elmondta, hogy a megállapodás három orosz űrhajós repülését irányozta elő a Crew Dragon amerikai űrhajó fedélzetén. A háromból eddig két orosz kozmonauta élvezhette a Dragon kényelmét az egyik Anna Kikina, aki 2022 októberében nyitotta meg ezt a kölcsönös együttműködést, a másik pedig Andrej Fegyajev, aki éppen ma indult el a Nemzetközi Űrállomásra a Crew Dragon fedélzetén. A Crew-6 indítását mi is élőben közvetítettük a Youtube csatornánkon.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye