Újabb két taggal bővült az O3b mPower konstelláció

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Kicsivel éjfél után, magyar idő szerint 00:12-kor újabb két O3b mPower új generációs műholddal indult útjára a Falcon-9-es. A floridai SLC-40 startállásról kezdődő misszió hordozója, a B1078 viszonylag „zöldfülű” még, hiszen ez idáig csak egyetlen küldetést hajtott végre. Mint láthattuk természetesen ez nem okozott gondot számára, és megfelelően teljesítette az emelkedési szakaszt, valamint gond nélkül átvészelte az eközben jelentkező Max-Q-t, azaz a legnagyobb erőhatásokat jelentő légköri réteget.

A hajtóművek leállítását követően (MECO – Main Engine Cut Off) került sor a fokozatok szétválására, majd kb. egy percre rá leváltak az áramvonalazó orrkúpok is. Mivel az első fokozat abszolválta a rá bízott feladatot, megkezdte hazaútját a „Just Read the Instructions” drónhajóra, melynek fedélzetére a misszió 8. percének végén szállt le. A második fokozat megbízatása ennél jóval tovább tartott, hiszen további 2 darab hajtóműgyújtás várt rá, mielőtt elengedhette volna hasznos terheit. Az említett művelet két szakaszban történt meg, melynek során az első O3b mPower műhold szeparációja T+01:53:25-kor, a második pedig T+02:00:26-kor történt meg.

Mindezzel a SpaceX újabb sikeres küldetést tudhat maga mögött, ami az idei évet tekintve a 27., összességében a 231. volt. Az O3b mPower konstelláció ennek eredményeként 4 db űreszközt számlál, mely egyelőre még csak „töredéke” a tervezett 11 darabnak.

Forrás: @JennyHPhoto

Dark mode powered by Night Eye