Újabb konkurens cég műholdjait fogja az űrbe juttatni a SpaceX

Kapcsolódó

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A nap képe #1477 – Flight 4 előtti tankolási teszt

Teljes tankolási teszt a júniusra tervezett Flight 4 előtt.

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

A legutóbb aláírt szerződés keretében a Telesat internetszolgáltató konstellációjának egységei fognak Falcon-9 rakétákkal indulni.

Versenytársak vagy sem, de a SpaceX a OneWeb, a ViaSat és az EchoStar után egy újabb internetszolgáltató cég, a Telesat kanadai távközlési cég, Lightspeed elnevezésű műholdjainak felbocsátását is vállalta. Az erről szóló szerződést a napokban írta alá a két fél, melynek keretében összesen 14 indításra szóló megbízást nyert el a SpaceX, a Falcon-9 rakétákkal lebonyolítandó küldetések 2026 elején kezdődhetnek, és az első fázisban 198 szatellitet állítanak majd alacsony Föld körüli pályára. Bár hivatalosan nem számoltak be a szerződés értékéről, de ha a Falcon-9 indításonkénti 67 millió dolláros árából indulunk ki, nagyjából 900 millió dollár összértékű megállapodás születhetett. 

„Megfizethetőek és megbízhatóak…hetente számos műholdat képesek indítani, ami lenyűgöző” – foglalta össze röviden az okokat Dan Goldberg, a Telesat elnök-vezérigazgatója, hogy miért esett a választásuk a SpaceX-re és a Falcon-9-re.
A Telesat eredetileg még 2019-ben kötött szerződést a Blue Originnel New Glenn rakétákkal történő indításokra, azonban a hordozó egyre jelentősebb késlekedése miatt a cég végül a SpaceX-et bízta meg műhold-konstellációjuk pályára állításának megkezdésével. Goldberg viszont úgy nyilatkozott a CNBC-nek, hogy Jeff Bezosékkal továbbra is fennáll a megállapodás, de csak mint opcionális megoldás.

A kanadai cégnek nem ez volt idén az első változtatása: augusztusban adtak ki egy közleményt arról, hogy a Lightspeed műholdak gyártásával korábban megbízott Thales Alenia Space helyett a hazai MDA fogja legyártani az egységeket.
A 750 kg-os szatellitek poláris és közepes hajlásszögű pályákon keringenek majd kb. 1000 km-es magasságban.

Forrás: Telesat
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye