Újabb konkurens cég műholdjait fogja az űrbe juttatni a SpaceX

Kapcsolódó

Befejeződött a Luna-25 balesetének kivizsgálása

A kivizsgálás eredményei alapján a balesetet a fedélzeti vezérlőrendszer...

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság kiosztotta az első űrszeméttel kapcsolatos büntetést

A Federal Communications Commission, azaz a Szövetségi Kommunikációs Bizottság...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Saturn-V és SLS

Bal oldalt látható az Apollo-4 misszió 110 méter magas...

A Csang’e-8 küldetés nyersanyag-felhasználási tervei a Hold déli pólusánál

A Kínai Nemzeti Űrhivatal a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutatta...

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

A legutóbb aláírt szerződés keretében a Telesat internetszolgáltató konstellációjának egységei fognak Falcon-9 rakétákkal indulni.

Versenytársak vagy sem, de a SpaceX a OneWeb, a ViaSat és az EchoStar után egy újabb internetszolgáltató cég, a Telesat kanadai távközlési cég, Lightspeed elnevezésű műholdjainak felbocsátását is vállalta. Az erről szóló szerződést a napokban írta alá a két fél, melynek keretében összesen 14 indításra szóló megbízást nyert el a SpaceX, a Falcon-9 rakétákkal lebonyolítandó küldetések 2026 elején kezdődhetnek, és az első fázisban 198 szatellitet állítanak majd alacsony Föld körüli pályára. Bár hivatalosan nem számoltak be a szerződés értékéről, de ha a Falcon-9 indításonkénti 67 millió dolláros árából indulunk ki, nagyjából 900 millió dollár összértékű megállapodás születhetett. 

„Megfizethetőek és megbízhatóak…hetente számos műholdat képesek indítani, ami lenyűgöző” – foglalta össze röviden az okokat Dan Goldberg, a Telesat elnök-vezérigazgatója, hogy miért esett a választásuk a SpaceX-re és a Falcon-9-re.
A Telesat eredetileg még 2019-ben kötött szerződést a Blue Originnel New Glenn rakétákkal történő indításokra, azonban a hordozó egyre jelentősebb késlekedése miatt a cég végül a SpaceX-et bízta meg műhold-konstellációjuk pályára állításának megkezdésével. Goldberg viszont úgy nyilatkozott a CNBC-nek, hogy Jeff Bezosékkal továbbra is fennáll a megállapodás, de csak mint opcionális megoldás.

A kanadai cégnek nem ez volt idén az első változtatása: augusztusban adtak ki egy közleményt arról, hogy a Lightspeed műholdak gyártásával korábban megbízott Thales Alenia Space helyett a hazai MDA fogja legyártani az egységeket.
A 750 kg-os szatellitek poláris és közepes hajlásszögű pályákon keringenek majd kb. 1000 km-es magasságban.

Forrás: Telesat
Dark mode powered by Night Eye