Újabb légitársaság jelentette be a Starlink iránti érdeklődését

Kapcsolódó

Kísérlet céljából fürjtojásokat küldenek az ISS-re

2023 decemberében japán fürjtojásokat küldenek a Nemzetközi Űrállomásra, hogy...

Még egy lépéssel közelebb a ULA a Vulcan első repüléséhez

Múlt éjjel hajtották végre az első hajtóműtesztet az újgenerációs...

A nap képe #1129 – Archimedes hajtómű

A Rocket Lab újgenerációs Neutron hordozójának Archimedes hajtóműve, mely...

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

Ahogy arról már korábban is írtunk, az Egyesült Államokban belföldi utakat kínáló JSX magángép-szolgáltató cég a SpaceX Starlink műholdas termináljaival tervezi ellátni a járműparkját, hogy ingyenes internetelérést tudjanak az utasoknak biztosítani repülés közben. Az elmúlt napokban derült ki, miszerint az első igazán nagy utastömeget szállító légitársaság is leszerződött a SpaceX-szel: a szintén amerikai Hawaiian Airlines flottáját is ki szeretnék a SpaceX Starlink-rendszerével egészíteni, és a tervek szerint az ingyenes wifi szolgáltatás már 2023-tól elérhető lesz az utazók számára.

Természetesen nem újdonság az internetszolgáltatás a repülőgépeken: más légitársaságok bevált módszere szerint a gépeken található terminálok a több mint 35 ezer kilométeres magasságban keringő geostacionárius műholdakhoz kapcsolódva tudtak kapcsolatot biztosítani a fedélzeten utazóknak, ám ennek sebessége jóval alacsonyabb, mint amit a Starlink kínál. Azt egyelőre nem árulták el, hogy a sebesség mennyire térhet el az otthoni célra fejlesztett Starlink-terminálok képességeitől, de Jonathan Hoefeller, a SpaceX egyik értékesítési szakembere szerint alig lesz különbség a kettő között. A Hawaiian Airlines egyébként eddig nem nyújtott wifi-elérést az utasainak, közleményük szerint megvárták, amíg a technológia utolérte az utasaiknak nyújtott magas színvonalú repülési élményt.

Elsőként a légitársaság Airbus A330 és A321neo gépeit fogják felszerelni a szükséges eszközökkel, majd a jövőben érkező Boeing 787-9 gépeket is ellátja Starlink-terminálokkal a SpaceX. A Honoluluban székelő cégnek jelenleg 24 darab Airbus A330-200, és 18 darab A321neo gépe van szolgálatban, és az előbb említett Boeing 787-9 típusból pedig 10 darabot szállítanak le a közeljövőben (ezeknek 2021-ben már meg kellett volna érkezniük). A légitársaságnak napi rendszerességű nonstop járatai vannak Hawaii és a kontinentális Egyesült Államok 16 nagyobb városa között, valamint indítanak járatokat Amerikai Szamoára, Ausztráliába, Japánba, Dél-Koreába, és Tahitire is.

További érdekességképpen még elmondhatjuk, hogy a Delta Airlines is tesztelte már a Starlink-rendszert a gépein, de hivatalosan még nem lépett együttműködésbe a SpaceX-szel.

A Hawaiian Airlines egyik Airbus A330-as gépe. Kép forrása: Hawaiian Airlines

Dark mode powered by Night Eye