Újabb marsi kőzetminták, Ingenuity pihenő

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

500 sol, a cikk sorainak írásakor ennyi marsi napot tudhat már maga mögött a Perseverance rover, mely töretlenül végzi tudományos munkáját a Vörös Bolygó felszínén. Rövid összefoglalónkban az utóbbi napok eseményeit foglaljuk össze, elsősorban a kőzetmintákra, és az Ingenuity helikopterre fókuszálva.

Előző írásainkból már értesülhettetek róla, hogy a Perseverance folyamatosan bővíti gyűjteményét, már ami a marsi kőzetmintákat illeti. Emlékeztetőül eddig összesen 8 darab ilyen minta lapult meg a marsjáró belsejében tubusokba zárva, ami a napokban újabb 2 darabbal gyarapodott. A kilencedik kőzetminta a 490. marsi napon, a tizedik pedig a héten, a 495. sol alkalmával került begyűjtésre. Ahogyan a többi mintát, úgy utóbbi kettőt is elnevezték, előbbi a „Swift Run”, utóbbi pedig a „Skyland” nevet kapta. A küldetés a Föld különböző Nemzeti Parkjairól nevezi el a területeket, a kőzetek, koptatások pedig az adott területhez kapcsolódó neveket kapják. A Perseverance jelenleg a Shenandoah elnevezésű térségben tartózkodik, amely a virginiai Nemzeti Parkról kapta nevét. A Skinner Ridge, a Thornton Gap (melyekről lentebb lesz szó) és a Swift Run mind a Shenandoah területén található jellegzetességek.

A begyűjtött 9. kőzetminta. Sol: 490 Forrás: NASA/JPL-Caltech/ASU

Azóta, hogy a marsjáró megérkezett a deltatorkolathoz, különböző kőzeteket vizsgál és csiszol, hogy megtudja, alkalmasak-e mintavételre. Az első néhány szikla, amely szóba jöhetett, vagy túl könnyen töredezett, vagy túl érdes volt a felülete ahhoz, hogy biztonságosan végezhessék el a fúrást. A következő, és egyben a legjobb jelölt a Skinner Ridge nevű kőzet volt. Az első művelet melyet ilyenkor elvégeznek a koptatás, ami a Thornton Gap nevet kapta. Az eljárás sikeresen feltárta a kőzet belső részét anélkül, hogy a környező területet megrepesztette volna. Következhetett a begyűjtés, mely a kőzet lágyságának köszönhetően teljesen simán zajlott. Érdekesség, hogy a 6,7 cm hosszú 9. minta az eddigi legnagyobb, amire ez idáig szert tettek. A 10. szintén a Skinner Ridge kőzetből származik, melynek mérete az előzőtől eltérően „csak” 5,85 cm hosszúra sikerült.

A Skinner Ridge kőzeten lévő koptatás és fúrás. Forrás: NASA/JPL-Caltech

A Perseverance a mintavételezés mellett egy másik fontos feladatot is végez, ami kapcsolódik a fentebbi tevékenységéhez. Ez pedig nem más, mint a Mars Sample Return (MSR) kampány leszállóhelyeinek kiválasztása. A rover olyan helyszínek után kutat, ahol az MSR keretében tervezett űrszonda landolhat a Vörös Bolygó felszínén, és begyűjtheti a Perseverance által kőzetekkel és üledékkel megtöltött tubusokat. A Marsra történő leszálláshoz a mérnökök inkább sík terepet keresnek, mert a sziklák és a hullámosabb felszín megnehezítené a megközelítést. Ezt szem előtt tartva a csapat egy kb. 60 méter sugarú, palacsintaszerűen lapos övezetet szeretne találni, ahová sokkal könnyebb lenne a landolás.

Panorámakép egy potenciális leszállóhelyről. Forrás: NASA/JPL-Caltech

De mi a helyzet a Perseverance társával, az Ingenguity marsi helikopterrel? Jelenleg kényszerpihenőjét tölti, hiszen a Marson jelenleg porszezon van, és nem mellesleg téli évszak. Mivel több por van a levegőben és kevesebb napfény éri a helikopter napelemeit, így annak akkumulátorai nem tudnak megfelelően feltöltődni. A porszint várhatóan a július folyamán csökkenni fog, ezért a csapat úgy döntött, hogy néhány hetes szünetet ad a helikopter akkumulátorainak, és inkább a napi töltöttségi állapotot szeretnék fenntartani. Ha az időjárás engedi, az Ingenuity várhatóan augusztus eleje körül fog újra repülni.

Az Ingenuity első repülése előtt készült kép 2021. április 19-én. Forrás: NASA/JPL-Caltech/ASU

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye