Újabb megrendelésre számít a Northrop Grumman

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

A legfrissebb hírek szerint a Northrop Grumman 2 milliárd dolláros megrendelésre számít a United Launch Alliance részéről, melynek tárgya szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéták gyártása lesz – közölte Kathy Warden, a Northrop Grumman elnök-vezérigazgatója. A szerződés megkötésére várhatóan 2022 második negyedévében kerülhet sor.

A nagy értékű megrendelésre az Amazon Kuiper-projektje ad választ. Mint azt egy korábbi cikkünkben már olvashattátok, a ULA (United Launch Alliance) elnyerte az Amazon Kuiper műhold-konstellációjának telepítésére vonatkozó három szerződés egyikét, melyben a Vulcan Centaur rakétával 38 küldetést terveznek végrehajtani, indításonként ez 45 Kuiper műholdat jelent. Tory Bruno, az ULA vezérigazgatója április elején azt mondta, hogy a vállalat jelentős beruházásokat tervez, annak érdekében, hogy évente akár 20-25 indításra is sor kerülhessen az új Vulcan Centaur hordozóval.

Az ULA még 2015-ben döntött úgy, hogy nem vásárol több szilárd hajtóanyagú gyorsítórakétát az Aerojet Rocketdyne-tól, így új beszállítójuk a Orbital ATK lett, melyet ma már Northrop Grumman néven ismerünk. Az amerikai vállalat a Vulcan Centaur számára egy ún. GEM-63XL segédrakétát fejlesztett ki, melynek kisebbik változatát, a GEM-63-at az Atlas-V hordozónál használják.

A Northrop Grumman által gyártott gyorsítórakéták, melyek az NROL-101 misszión debütáltak. Forrás: ULA

Dark mode powered by Night Eye