Újabb mérföldkőre készül a SpaceX

Kapcsolódó

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

Szombaton megint 60 db Starlink műholdat indít a cég, mely a rakéta-újrafelhasználásban hozhat el egy újabb mérföldkövet.

Magyar idő szerint szombat délután 14:42-kor startolhat a Starlink-6 küldetés, melyhez a korábban már négyszer repült B1048.4 jelű első fokozatot fogják használni (a .4 jelenti a repülések számát, így hamarosan B1048.5-nek hívhatjuk ezt a boostert). A B1048 első fokozat volt az első, ami elérte a 4 sikeres indítást, legutóbb tavaly novemberben használták, szintén Starlink küldetésre. Azóta már a B1049 jelű első fokozat is túl van 4 indításon.

A B1048.4-es Falcon 9 a legutóbbi Starlik küldetés után a kikötőben
Forrás: Richard Angle/Teslarati

Az ötödik sikeres újrahasználás egyben azt is jelentené, hogy a “Block 5” típusú Falcon-9 rakéták közül elsőként a B1048 tervezett élettartamának feléhez érnek – a Block 5 hordozókat ugyanis 10 küldetésre tervezték összesen.
2020-ra 20-24 Starlink indítást tervez a SpaceX, szóval bőven lesz lehetőségük a meglévő első fokozatokat újrahasználni. Így könnyen meglehet, hogy év végéig lesznek majd 6-7-8-szor repült Falcon-9 rakéták is. Természetesen ezeknek a legnagyobb előnye a további költségcsökkentés, illetve a cég megrendelői előtt tudják bizonyítani egy többször újrahasznált rakéta megbízhatóságát.

A 9 db Merlin hajtómű
Forrás: SpaceX

A szombati küldetésen amúgy ismét megpróbálkoznak az áramvonalazó kúpok (fairing) elkapásával, ezúttal mindkét hálóval ellátott hajó (a Ms. Tree és Ms. Chief) kifutott már a kikötőből. Eddig még nem sikerült mindkét fairing-felet elkapni hálóval, reméljük azonban most sikerrel járnak.

“Elkapásra” készek a hajók
Forrás: Everyday Astronaut
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye