Újabb mérföldkőre készül a SpaceX

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

A nap képe #1054 – Crew-5 éjszakai hazatérés

A SpaceX Endurance névre hallgató Crew Dragon űrhajója ereszkedés...

A Virgin Orbit egy kis csapattal visszatér a munkába

A kényszerpihenő megszakítása persze továbbra sem jelenti azt, hogy...

Szombaton megint 60 db Starlink műholdat indít a cég, mely a rakéta-újrafelhasználásban hozhat el egy újabb mérföldkövet.

Magyar idő szerint szombat délután 14:42-kor startolhat a Starlink-6 küldetés, melyhez a korábban már négyszer repült B1048.4 jelű első fokozatot fogják használni (a .4 jelenti a repülések számát, így hamarosan B1048.5-nek hívhatjuk ezt a boostert). A B1048 első fokozat volt az első, ami elérte a 4 sikeres indítást, legutóbb tavaly novemberben használták, szintén Starlink küldetésre. Azóta már a B1049 jelű első fokozat is túl van 4 indításon.

A B1048.4-es Falcon 9 a legutóbbi Starlik küldetés után a kikötőben
Forrás: Richard Angle/Teslarati

Az ötödik sikeres újrahasználás egyben azt is jelentené, hogy a “Block 5” típusú Falcon-9 rakéták közül elsőként a B1048 tervezett élettartamának feléhez érnek – a Block 5 hordozókat ugyanis 10 küldetésre tervezték összesen.
2020-ra 20-24 Starlink indítást tervez a SpaceX, szóval bőven lesz lehetőségük a meglévő első fokozatokat újrahasználni. Így könnyen meglehet, hogy év végéig lesznek majd 6-7-8-szor repült Falcon-9 rakéták is. Természetesen ezeknek a legnagyobb előnye a további költségcsökkentés, illetve a cég megrendelői előtt tudják bizonyítani egy többször újrahasznált rakéta megbízhatóságát.

A 9 db Merlin hajtómű
Forrás: SpaceX

A szombati küldetésen amúgy ismét megpróbálkoznak az áramvonalazó kúpok (fairing) elkapásával, ezúttal mindkét hálóval ellátott hajó (a Ms. Tree és Ms. Chief) kifutott már a kikötőből. Eddig még nem sikerült mindkét fairing-felet elkapni hálóval, reméljük azonban most sikerrel járnak.

“Elkapásra” készek a hajók
Forrás: Everyday Astronaut
Dark mode powered by Night Eye