Újabb mintákat gyűjtött be a Perseverance

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, a NASA Perseverance marsjárója egy új terület, a Yori Pass feltárását kezdte meg. Ennek keretében még november 30-án sor került a 15. kőzetminta begyűjtésére, mely típusát tekintve homokkő.

A Perseverance által gyűjtött 15. kőzetminta a kiemelést követően. – Kép forrása: NASA/JPL

Ezt követően a rover az Observation Mountain nevű terület felé haladt tovább, ahol újabb jelentős mérföldkövet ért el. Az eddigi összesen 15 kőzetmag és 1 légköri minta elraktározását követően a marsjáró begyűjtötte harmadik típusú mintáját is, mégpedig regolitot.

A regolit egy homokos, poros, laza anyag, amely a Mars felszínének nagy részét borítja, és sok apró kőzetdarabból, finom szemcséből áll. Évmilliárdokkal ezelőtt tavak, folyók és óceánok alakították a Mars felszínét, de ma a szél az a domináns erő, amely a geológiai tájat formálja. Idővel a kőzet kisebb darabokra törik, majd a szél ezeket a darabokat felkapja, nagy távolságokra szállítja, és új helyen rakja le azokat, miközben tovább aprózódnak, csiszolódnak a súrlódás által. Így keletkeznek azok a homokfodrok, olykor hatalmas dűnék, melyeket a Perseverance az Observation Mountain területén mintavétel szándékából célba vett. A regolit tehát azért fontos a tudósok számára, mert betekintést nyújt a globális és a regionális marsi tájba, mindezt egyetlen begyűjtött mintában.

A Perseverance első regolit mintájának begyűjtése során keletkezett lyuk. – Kép forrása: NASA/JPL

A mostani mintavétel több szempontokból is új megoldásokat követelt az eddigiekhez képest.

A Perseverance egy speciális, üreges fúrófejjel van felszerelve, hogy mintát gyűjtsön a regolitból. A Hazcams, a Navcams és a Mastcam-Z olyan képeket készített, amelyek segítettek a tudósoknak kiválasztani, hogy melyik fodrozódást célozzák meg, a SuperCam és a SHERLOC lézerspektrométereikkel értékelték a munkaterület regolit ásványtanát, a PIXL pedig megvizsgálta e kőzetdarabok elemi összetételét.

A Perseverance fúrófeje, amellyel a marsjáró a regolit minta begyűjtését végezte. Az első képen látható kőzetminta vételére szolgáló fúrófejhez képest szemmel látható különbségeket lehet felfedezni. Kép forrása: NASA/JPL

Az elemzést követően a marsjáró egy „súrolási” manővert is végrehajtott. Ez annyit jelent, hogy a rover a kerekei segítségével átgördült egy regolithalmon annak érdekében, hogy a felszíni anyagot félretolják az útból. Ez által az egyes műszerek betekintést nyerhettek a képződmény alsó részén található kőzetdarabok összetételébe is, amelyek már most fontos információkat szolgáltattak a marsi regolitról a tudósok számára, és még többet árulhat el a Földre történő visszaszállításukat követően.

A regolithalom, amelyen a Perseverance elvégezte a súrlódási manővert, majd mintát is vett belőle. A felvételen jól látható a marsjáró kerekének mintázata. – Kép forrása: NASA/JPL

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye