Újabb öt BlackSky indításra szerződött a Rocket Lab

Kapcsolódó

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

A Rocket Lab Electron hordozórakétája úgy fest, továbbra sem szenved hiányt a megrendelésekből, hiszen a BlackSky ismét öt darab repülést vásárolt a Peter Beck vezette új-zélandi-amerikai cégtől. A kontraktus bejelentésére augusztus 8-án került sor, mely már a Gen-3 képalkotó műholdak űrbe juttatására irányul. A vállalatok ezzel összefüggésben azonban nem hozták nyilvánosságra az üzlet értékét, bár az nyilvános adat, hogy a Rocket Lab 7,5 millió dolláros átlagárat szabott meg az Electron indításoknak. További információ, hogy a megbízatások várhatóan 2024-től kezdődhetnek a Mahia-félszigeten található startállásokról.

A Rocket Lab egyébként már 2019 óta hat sikeres küldetést hajtott végre a BlackSky számára, legutóbb márciusban, amikor a The Beat Goes On keretén belül elindultak az utolsó Gen-2 szatellitek.

A BlackSky Gen-3 műholdjait úgy tervezték, hogy akár 35 centiméteres felbontású képeket készítsenek, szemben a Gen-2 egy méteres értékével. A cég emellett előbbieknél is alkalmazza a mesterséges intelligenciát (Artificial Intelligence) és gépi tanulást (Machine Learning), hogy a kapott adathalmazt a lehető leghatékonyabban kezelje. A BlackSky analitikai platformja (Spectra AI) képes nyomon követni a világ híreit felmerülő események után kutatva, és ezek ismeretében feladatot is tud adni a műholdak számára, hogy leképezze azokat.

A Running Out of Toes küldetés Electron hordozója. Forrás: Rocket Lab
Dark mode powered by Night Eye