Újabb öt emberes küldetéssel bízta meg a NASA a SpaceX-et

Kapcsolódó

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

Alig három hónappal az előző bejelentés után újabb közleményt adott ki a NASA, miszerint további öt emberes Crew Dragon-küldetéssel bízza meg a SpaceX-et, hogy űrhajósokat szállítsanak a Nemzetközi Űrállomásra. Bár nem részletezték konkrétabban ennek okát, de valószínűleg az ISS fennmaradó működési idejére szeretnék bebiztosítani az emberes küldetések indítását az űrállomásra, ami 2030-ig üzemelhet teljes személyzettel. Az erről szóló hivatalos megállapodást még nem írták alá, de ez a döntés is affelé mutathat, hogy a NASA elkötelezett legalább ennek az évtizednek a végéig folytatni a Nemzetközi Űrállomás működtetését.

A mostani bejelentésnek köszönhetően a tavaszi három, illetve a mostani öt újabb küldetéssel összesen tizennégy emberes missziót hajthat végre a SpaceX, ami több mint kétszerese a Boeing megbízásainak, akik hat missziót nyertek szerződést a NASA-tól. Bár a legutóbbi, OFT-2 tesztküldetést sikerrel teljesítette a CST-100 Starliner űrhajó, még egy emberes teszten is bizonyítania kell az űrhajónak, hogy valóban teljes biztonsággal képes asztronautákat szállítani az ISS-re, és vissza is térni onnan. Erre legkorábban az év végén, de inkább 2023 első negyedévében kerülhet sor, amikor a SpaceX a Crew-5, vagy akár már a Crew-6 küldetést hajtja épp végre. A NASA évente két emberes missziót tervez az ISS fennmaradó működési idejére, tehát 2023-2030 között összesen nyolc ilyen indításra kerülhet sor. A mostani újabb öt SpaceX-küldetés megrendelése azt is jelenti, hogy az űrhivatal nem számol a Boeing meglévő hat küldetésre szóló szerződésének kibővítésével. Emellett hozzá kell tenni azt is, hogy a Starliner indításait lebonyolító ULA szintén csak hat Atlas-V rakétával számolt a Commercial Crew Program szerződéseinek aláírásakor, és mivel nem áll rendelkezésre több orosz gyártmányú RD-180 hajtómű, a Starlinernek a meglévő szerződés keretében végrehajtandó küldetéseken kívül nincs hordozórakétája. Az biztos, hogy a ULA új Vulcan rakétájával nem is tervezik emberes küldetésekhez szükséges engedélyek és jogosítványok megszerzését, tehát egyelőre az is kérdés, hogy milyen hordozó lenne képes feljuttatni a Starlinert az ISS-re. Így már csak ebből a szempontból sem maradt más választása a NASA-nak, mint hogy a SpaceX-et bízza meg a hátralévő időre kitűzött indításokkal.

A SpaceX Falcon-9 rakétája és Crew Dragon űrhajója az LC-39A indítóálláson. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye