Újabb pályázatot nyert el a SpaceX, ezúttal rakéta-megfigyelő műholdakra

Kapcsolódó

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

Elég sikeres heteket tudhat magáénak a SpaceX az újabb megbízásokat tekintve. Alig hat napja írtunk az IMAP űrszonda indításának szerződéskötéséről a NASA-val, most a Space Development Agency választotta ki a SpaceX-et az L3Harris nevű cég mellett, hogy építsenek négy-négy ballisztikus- és hiperszonikus rakéta-megfigyelő műholdat. Előbbi 149 millió dollár, utóbbi pedig 193,5 millió dollár jutalmat nyert el a hivataltól. Ez a megbízás azért is különleges, mert ez az első katonai megbízása a SpaceX-nek, mely saját fejlesztésű és építésű műholdakra vonatkozik: ugyanis a szerződés értelmében bizonyos Starlink műholdak képére, azok tervei alapján fogják megépíteni ezeket a műholdakat is.
Mindkét cégnek 2022 szeptemberéig kell leszállítani az összesen nyolc szatelitet. Mindegyik eszköz ún. Overhead Persistent Infrared (OPIR), azaz infravörös tartományban működő, folyamatos érzékelést biztosító szenzorokat fog tartalmazni, melyek Alacsony Földkörüli pályán pásztázzák majd a lehetségesen veszélyt jelentő katonai rakétákat. A tervek szerint 2022 végéig az összes műholdat pályára állítják, a “Megfigyelő réteg” megfelelő működését demonstrálandó. Ezután a következő lépésként további 28 széles látómezejű és egy vagy két közepes látómezejű műholdat is felbocsátanak, melyeket már a Missile Defense Agency fog építeni.

Az új műholdak hasonlóak lesznek a képen látható Starlinkhez
Fotó: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye