Újabb próbák a Lucy űrszonda napelemének rögzítésére

Kapcsolódó

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

A NASA Lucy küldetésért felelős csapata jelenleg egy többlépcsős megoldással igyekszik az űrszonda nem megfelelően rögzült napelemét fixálni. Egy korábbi cikkünkből már tudhatjátok, hogy a Lucy egyik napelemtáblájának reteszelése nem sikerült. Mint ahogyan azt írtuk, ez nem okoz különösebb problémát, de ennek ellenére természetesen dolgoznak a hiba elhárításán.

Május 9-én a csapat arra utasította az űrszondát, hogy a tekercselés során használja egyszerre az elsődleges és a tartalék motorját, annak érdekében, hogy nagyobb nyomatékot, azaz erősebb húzást hozzanak létre. Ez a várakozásoknak megfelelően működött, hiszen a napelemtáblák kinyitásáért felelős feszítőkötelet sikerült tovább tekerni. A túlmelegedés elkerülése érdekében rövid szüneteket iktattak be a folyamatba, így volt idejük az eredmények elemzésére. A kapott adatok azt mutatták, hogy a telepítés a földi tesztekhez hasonlóan zajlott, továbbá azt is, hogy még nem megfelelő a feszesség. Így a csapat május 12-én ismét elküldte ugyanazokat a parancsokat, ami hasonló eredménnyel járt, tehát még mindig nem rögzült teljesen a napelemtábla. Viszont a remélteknek megfelelően előrébb mozdította a telepítési folyamatot annyira, hogy tovább növelje a táblát stabilizáló feszültséget.

Május 26-án a Lucy ismét parancsot kapott a folyamat elvégzésére. Az első két kísérlethez hasonlóan a túlmelegedés elkerülése érdekében mindkét motort csak rövid ideig működtették. Ezt követően a csapat újra elemezte az esemény adatait, ami ismét azt mutatta, hogy a tömb még inkább kinyílt. Június 2-án negyedszer is megismételték a telepítési parancssorozatot, melynek során a napelemtábla továbbra sem reteszelődött, de ismét azt tapasztalták, hogy az tovább nyílt és merevebbé vált. Bár nincs garancia arra, hogy a jövőbeli próbálkozások során sikerül a megfelelő rögzítés, minden jel arra mutat, hogy a folyamat nagyobb feszültség alá helyezi a napelemtáblát, ami további stabilitást eredményez. Még ha a tömb végül nem is rögzül teljesen, a további merevedés elegendő lehet ahhoz, hogy a küldetés a terveknek megfelelően haladjon tovább.

A Lucy űrszonda egyik napelemtáblája. Forrás: Lockheed Martin

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye