Újabb próbák a Lucy űrszonda napelemének rögzítésére

Kapcsolódó

Rocket Lab | The Beat Goes On küldetésprofil

Újabb BlackSky műholdak indulhatnak az űrbe a Rocket Lab...

Egy mostani kutatás új magyarázatot adhat az Europa jégtakarójának eltérő mozgási sebességére

A kutatók egy új modell segítségével igyekeznek magyarázatot találni...

A nap képe #1051 – Josh Cassada szálláshelyén

Josh Cassada a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén található szálláshelyén. Cassada...

Felkerült az Ariane-5 orrkúpjának díszítése

Hamarosan megkezdi útját a JUICE űrszonda, melynek előkészületei már...

Újabb holdi megbízást nyert el a Firefly Aerospace a NASA-tól

A küldetésre 2026-ban kerülhet sor, melynek keretében egy leszállóegység...

A NASA Lucy küldetésért felelős csapata jelenleg egy többlépcsős megoldással igyekszik az űrszonda nem megfelelően rögzült napelemét fixálni. Egy korábbi cikkünkből már tudhatjátok, hogy a Lucy egyik napelemtáblájának reteszelése nem sikerült. Mint ahogyan azt írtuk, ez nem okoz különösebb problémát, de ennek ellenére természetesen dolgoznak a hiba elhárításán.

Május 9-én a csapat arra utasította az űrszondát, hogy a tekercselés során használja egyszerre az elsődleges és a tartalék motorját, annak érdekében, hogy nagyobb nyomatékot, azaz erősebb húzást hozzanak létre. Ez a várakozásoknak megfelelően működött, hiszen a napelemtáblák kinyitásáért felelős feszítőkötelet sikerült tovább tekerni. A túlmelegedés elkerülése érdekében rövid szüneteket iktattak be a folyamatba, így volt idejük az eredmények elemzésére. A kapott adatok azt mutatták, hogy a telepítés a földi tesztekhez hasonlóan zajlott, továbbá azt is, hogy még nem megfelelő a feszesség. Így a csapat május 12-én ismét elküldte ugyanazokat a parancsokat, ami hasonló eredménnyel járt, tehát még mindig nem rögzült teljesen a napelemtábla. Viszont a remélteknek megfelelően előrébb mozdította a telepítési folyamatot annyira, hogy tovább növelje a táblát stabilizáló feszültséget.

Május 26-án a Lucy ismét parancsot kapott a folyamat elvégzésére. Az első két kísérlethez hasonlóan a túlmelegedés elkerülése érdekében mindkét motort csak rövid ideig működtették. Ezt követően a csapat újra elemezte az esemény adatait, ami ismét azt mutatta, hogy a tömb még inkább kinyílt. Június 2-án negyedszer is megismételték a telepítési parancssorozatot, melynek során a napelemtábla továbbra sem reteszelődött, de ismét azt tapasztalták, hogy az tovább nyílt és merevebbé vált. Bár nincs garancia arra, hogy a jövőbeli próbálkozások során sikerül a megfelelő rögzítés, minden jel arra mutat, hogy a folyamat nagyobb feszültség alá helyezi a napelemtáblát, ami további stabilitást eredményez. Még ha a tömb végül nem is rögzül teljesen, a további merevedés elegendő lehet ahhoz, hogy a küldetés a terveknek megfelelően haladjon tovább.

A Lucy űrszonda egyik napelemtáblája. Forrás: Lockheed Martin

Dark mode powered by Night Eye