Újabb rekorddöntés tette érdekesebbé a legutóbbi Starlink küldetést

Kapcsolódó

Új teherszállítási és hőpajzs technológiák a NASA támogatásával

Két amerikai kisvállalkozás, név szerint a Canopy Aerospace Inc.,...

A nap képe #1305 – Herbig-Haro 797

A James Webb űrteleszkóp közeli infravörös kamerájának (NIRCam) felvétele...

Ezt nem láttuk jönni: a Jeff Bezos vezette Amazon három indítással bízta meg a SpaceX-et

A Kuiper internetszolgáltató műholdak a Starlink vetélytársaként működnek majd,...

Angola csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Immáron 33 nemzetet számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis Bulgária...

Az orosz kormányzat jóváhagyta a kínai holdbázis-projektben való együttműködés ratifikálását

Az eddigi szándéknyilatkozat után immár hivatalos szintre emelik az...

A jó ideje a flottavezér címet viselő Falcon-9 B1058 jelű fokozat elsőként repült 18. alkalommal.

Önmagában egy Starlink misszió már nem jelent annyi újdonságot az utóbbi időben tapasztalt gyakori indítások miatt, de olykor egy újabb rekord elérése teszi színesebbé az épp aktuális küldetést. 

Így volt ez a múlt éjjel végrehajtott Starlink 6-26 esetében is, hiszen erre az indításra az ikonikus NASA kukac logóval ellátott Falcon-9 B1058-at jelölték ki, mely a rakéta 18. bevetését jelentette (ez volt az a hordozó, mely a NASA kereskedelmi személyzetes űrprogramjának keretében először juttatott űrhajósokat a világűrbe és a Nemzetközi Űrállomásra). Mindössze 45 nap telt el ezen Falcon-9 előző küldetése (Starlink 6-17) óta, ez is bizonyítja a jármű elképesztő megbízhatóságát, hogy ennyi repüléssel a háta mögött is mindössze másfél hónap alatt fel tudják készíteni egy újabb indításra. 

A flottavezér hordozó magyar idő szerint 1:37-kor kezdte meg útját a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról 23 Starlink műholddal. A SpaceX pár küldetés óta igazán csúcsra járatja rakétáit, hiszen a 18,4 tonnás rakomány szinte a maximális teherkapacitást jelenti a Falcon-9-nek újrahasználható módban való indítás esetén. 
Az emelkedési, fokozatszétválási és visszatérési fázis sem okozott gondot a 3,5 éves rakétának, és tökéletes repülést végrehajtva tért vissza az A Shortfall of Gravitas drónhajóra, nagyjából 640 km-re északkeleti irányban Florida partjaitól. A második fokozat sem vallott kudarcot, és 1 órával a start után a kijelölt pályán engedte útjukra a szatelliteket.

A hawthorne-i cég számára a jövő hét is igencsak mozgalmasnak ígérkezik, hiszen 5 nap alatt 4 indítás van jelenleg tervben, melyek közül az egyik a kilencedik költségmegosztó (rideshare) küldetést jelentő Transporter-9, de egy újabb Cargo Dragon is indulhat a Nemzetközi Űrállomásra a CRS-29 keretében péntek éjjel.

Fotó: Gavin R.
Dark mode powered by Night Eye