Újabb rekorddöntés tette érdekesebbé a legutóbbi Starlink küldetést

Kapcsolódó

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

A nap képe #1479 – Euclid űrtávcső felvételek

Az Euclid űrtávcső első, tudományos eredményeket szolgáltató felvételei. Az...

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

A jó ideje a flottavezér címet viselő Falcon-9 B1058 jelű fokozat elsőként repült 18. alkalommal.

Önmagában egy Starlink misszió már nem jelent annyi újdonságot az utóbbi időben tapasztalt gyakori indítások miatt, de olykor egy újabb rekord elérése teszi színesebbé az épp aktuális küldetést. 

Így volt ez a múlt éjjel végrehajtott Starlink 6-26 esetében is, hiszen erre az indításra az ikonikus NASA kukac logóval ellátott Falcon-9 B1058-at jelölték ki, mely a rakéta 18. bevetését jelentette (ez volt az a hordozó, mely a NASA kereskedelmi személyzetes űrprogramjának keretében először juttatott űrhajósokat a világűrbe és a Nemzetközi Űrállomásra). Mindössze 45 nap telt el ezen Falcon-9 előző küldetése (Starlink 6-17) óta, ez is bizonyítja a jármű elképesztő megbízhatóságát, hogy ennyi repüléssel a háta mögött is mindössze másfél hónap alatt fel tudják készíteni egy újabb indításra. 

A flottavezér hordozó magyar idő szerint 1:37-kor kezdte meg útját a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról 23 Starlink műholddal. A SpaceX pár küldetés óta igazán csúcsra járatja rakétáit, hiszen a 18,4 tonnás rakomány szinte a maximális teherkapacitást jelenti a Falcon-9-nek újrahasználható módban való indítás esetén. 
Az emelkedési, fokozatszétválási és visszatérési fázis sem okozott gondot a 3,5 éves rakétának, és tökéletes repülést végrehajtva tért vissza az A Shortfall of Gravitas drónhajóra, nagyjából 640 km-re északkeleti irányban Florida partjaitól. A második fokozat sem vallott kudarcot, és 1 órával a start után a kijelölt pályán engedte útjukra a szatelliteket.

A hawthorne-i cég számára a jövő hét is igencsak mozgalmasnak ígérkezik, hiszen 5 nap alatt 4 indítás van jelenleg tervben, melyek közül az egyik a kilencedik költségmegosztó (rideshare) küldetést jelentő Transporter-9, de egy újabb Cargo Dragon is indulhat a Nemzetközi Űrállomásra a CRS-29 keretében péntek éjjel.

Fotó: Gavin R.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye