Újabb részletek derültek ki a Starship első orbitális tesztrepülésének tervéből

Kapcsolódó

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a SpaceX komolyan gondolja a Starship/Super Heavy rendszer első orbitális tesztrepülésének végrehajtását már ezen a nyáron. Ennek elvégzéséhez tegnap nyújtottak be egy engedélyezési dokumentumot az FCC-nek (Federal Communications Commission – Szövetségi Kommunikációs Bizottság) június 20. – december 31. közötti időszakra, melyben részletesen leírják az indítási és visszatérési elképzeléseket.

Az indítás és fokozat visszatérések időrendje

Forrás: SpaceX

A dokumentum szerint az indítást a jelenleg is még építés alatt álló „Starbase” indítókomplexumból hajtanák végre a texasi Boca Chicából. A repülés 169. másodpercében kerülne sor a Super Heavy hajtóműveinek leállítására, majd rá két másodpercre az első és második fokozat szétválására. 5 másodperccel később a Starship második fokozat három vákuum-optimalizált Raptor hajtóművét beindítják, és így tovább gyorsítják a fokozatot, hogy a megfelelő keringési sebességet elérje. Közben a Super Heavy a Falcon-9 indításokhoz hasonlóan megkezdi az Atlanti-óceánra történő visszatérési manővereket. Kb. T+8,5 perccel indítás után, a texasi partoktól mintegy 36 km-re, a Mexikói-öbölben szállna vízre a 70 méteres hordozórakéta – valószínűleg szintén az első Falcon-tesztrepülésekhez hasonlóan, egyszer használatos fokozatként kísérelné meg a vízre szállást. Jelenlegi információink szerint a SpaceX még nem rendelkezik az óriási rakéta elkapásához és leszállásához szükséges infrastruktúrával, így várhatóan ez lesz az első és utolsó repülés ezzel a rakétával.

A Tervezett indítási és keringési röppálya

Forrás: SpaceX

Az első fokozat (Super Heavy) visszatérési és leszállási pályája

Forrás: SpaceX

A Starship második fokozat a fenti időterv szerint valamivel több mint másfél óra múlva, egy teljes megtett keringés után térne vissza a Hawaii-szigetek egyik tagja, Kauai közelében mintegy 100 km-re északnyugatra.

Forrás: SpaceX/FCC

A fenti tervekből úgy tűnik, hogy leginkább az indítás a pályára állítás tesztelése a fő célja egyelőre a SpaceX-nek, a BN3 első, és SN20 második fokozatoknak nem terveznek több szerepet, ha vissza is térnek egy darabban, és vízre tudnak szállni. Mindenesetre ha össze is jön az első orbitális pályára állás, az ismét egy óriási előrelépés lesz a Starship-program fejlesztésében.

Fantázia látványterv a két fokozat szétválásának pillanatáról

Forrás: Erc X (@ErcXspace)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye