Újabb részletek Kína első személyzetes Holdraszállásának kivitelezéséről

Kapcsolódó

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

Az elmúlt időszakban egyre több információt ismerhetünk meg Kína első, már személyzettel történő Holdraszállásának terveiről. Másfél hónapja már olyan nyilatkozatot is olvashattunk, hogy még 2030 előtt a Hold felszínére léphetnek az első tajkonauták, és a háttérben komoly munka is zajlik, hogy ezt kivitelezzék.

De hogyan jutnak el majd az űrhajósok égi kísérőnkhöz?

A most megismert tervek szerint két Hosszú Menetelés-10 (CZ-10) nehézrakéta indulna, melyek közül az egyik az űrhajót és a szervizmodult, a másik a holdkompot juttatná Hold körüli pályára. Ott a két űreszköz egymáshoz dokkol, majd a leszállóegységgel érik el a tajkonauták a felszínt, a tudományos munka elvégzése után pedig a felszállóegység kapcsolódik össze ismét az űrhajóval, mely visszajuttatja őket a Földre. Maga a koncepció tehát az Apollo-program mintáját követi, annyi eltéréssel, hogy két rakétát alkalmaznának (ez egyébként a NASA jelenlegi Holdraszálló programjának, az Artemisnek is koncepciója, ugyanis egy SLS rakéta indul majd el a Földről az Orion űrhajóval, majd Hold körüli pályán csatlakoznak az addig már odaküldött Lunar Starship leszállóegységgel).
A két CZ-10 rakéta azért van szükség, mert a jelenleg még fejlesztés alatt álló újgenerációs űrhajó tömege 26 tonna, míg a szintén nem kiforrott koncepcióval rendelkező hordozó holdi transzferpályára való hasznos-teherkapacitását 27 tonnásra becsülik, tehát a holdkompot már nem lenne képes egy rakéta a Holdhoz juttatni. Az űrhajó három tajkonauta szállítására lesz alkalmas a szükséges felszerelés és ellátmány mellett, de alacsony Föld körüli pályára történő repülés során akár hét űrhajós befogadására is képes lesz.

Ha Kína valóban 7 éven belül szeretné végrehajtani első személyzetes Holdraszállását, a következő pár év kritikus lesz fejlesztés szempontjából, de ambícióból eddig sem volt náluk hiány. Mindenesetre egyre több hír jelenik meg a tervekről és részletekről a nagy nyilvánosság számára, ami azt mutatja, hogy a kínaiak tényleg komolyan veszik a kitűzött cél elérését.

A napokban bemutatott tervek a személyzetszállító űrhajót (balra) és a holdkompot (jobbra) is ábrázolják már:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye