Újabb részletek Kína első személyzetes Holdraszállásának kivitelezéséről

Kapcsolódó

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

Az elmúlt időszakban egyre több információt ismerhetünk meg Kína első, már személyzettel történő Holdraszállásának terveiről. Másfél hónapja már olyan nyilatkozatot is olvashattunk, hogy még 2030 előtt a Hold felszínére léphetnek az első tajkonauták, és a háttérben komoly munka is zajlik, hogy ezt kivitelezzék.

De hogyan jutnak el majd az űrhajósok égi kísérőnkhöz?

A most megismert tervek szerint két Hosszú Menetelés-10 (CZ-10) nehézrakéta indulna, melyek közül az egyik az űrhajót és a szervizmodult, a másik a holdkompot juttatná Hold körüli pályára. Ott a két űreszköz egymáshoz dokkol, majd a leszállóegységgel érik el a tajkonauták a felszínt, a tudományos munka elvégzése után pedig a felszállóegység kapcsolódik össze ismét az űrhajóval, mely visszajuttatja őket a Földre. Maga a koncepció tehát az Apollo-program mintáját követi, annyi eltéréssel, hogy két rakétát alkalmaznának (ez egyébként a NASA jelenlegi Holdraszálló programjának, az Artemisnek is koncepciója, ugyanis egy SLS rakéta indul majd el a Földről az Orion űrhajóval, majd Hold körüli pályán csatlakoznak az addig már odaküldött Lunar Starship leszállóegységgel).
A két CZ-10 rakéta azért van szükség, mert a jelenleg még fejlesztés alatt álló újgenerációs űrhajó tömege 26 tonna, míg a szintén nem kiforrott koncepcióval rendelkező hordozó holdi transzferpályára való hasznos-teherkapacitását 27 tonnásra becsülik, tehát a holdkompot már nem lenne képes egy rakéta a Holdhoz juttatni. Az űrhajó három tajkonauta szállítására lesz alkalmas a szükséges felszerelés és ellátmány mellett, de alacsony Föld körüli pályára történő repülés során akár hét űrhajós befogadására is képes lesz.

Ha Kína valóban 7 éven belül szeretné végrehajtani első személyzetes Holdraszállását, a következő pár év kritikus lesz fejlesztés szempontjából, de ambícióból eddig sem volt náluk hiány. Mindenesetre egyre több hír jelenik meg a tervekről és részletekről a nagy nyilvánosság számára, ami azt mutatja, hogy a kínaiak tényleg komolyan veszik a kitűzött cél elérését.

A napokban bemutatott tervek a személyzetszállító űrhajót (balra) és a holdkompot (jobbra) is ábrázolják már:

Dark mode powered by Night Eye