Újabb Rocket Lab küldetés, és egy újabb halasztás

Kapcsolódó

A nap képe #1389 – Bahama-szigetek

A Nemzetközi Űrállomásról készített felvétel a Bahama-szigetekről.

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A Rocket Lab napokban tett bejelentésében kijelölték a Synspective japán földi képalkotó vállalat megbízásából induló küldetés indítási ablakát, amely február 28-án nyílik meg, és 14 nap lesz arra, hogy az Electron rakéta elindulhasson a Rocket Lab új-zélandi 1-es indítókomplexumából.

A „The Owl’s Night Continues” névre hallgató küldetés lesz az első a Synspective három új missziója közül, amelyek közül kettő még idén, a harmadik pedig 2023-ban indulhat. Mindegyik küldetés keretében 1 db StriX távérzékelési műholdat állítanak Föld körüli pályára, amely a  japán űripari startup cég 30 darabosra tervezett „synthetic aperture radar” (SAR) konstellációját bővíti.

A műholdakat arra fejlesztették ki, hogy olyan képeket szolgáltassanak, amelyek a Föld felszínének milliméteres szintű változásait képesek észlelni az űrből, függetlenül az időjárási viszonyoktól, a nap bármely szakában, így éjszaka is.

A Rocket Lab korábban már hajtott végre küldetést a Synspective számára, méghozzá 2020 decemberében, „The Owl’s Night Begins” néven. Ekkor juttatták a világűrbe a japán vállalat konstellációjának első műholdját, a StriX-α-t.

A „The Owl’s Night Continues” missziót eredetileg a BlackSky küldetése, a “Without Mission A Beat” után indították volna, de az „ügyfél időbeosztásában bekövetkezett változások” miatt a Rocket Lab előrehozta a Synspective indítását. Ez arra utalhat, hogy a legutóbbi halasztás után a BlackSky számára még több idő szükségeltetik a műhold felkészítésére. A “Without Mission A Beat” jelenlegi indítási dátuma 2022. március 31.

A „The Owl’s Night Continues” névre hallgató küldetés logója. Kép forrása: Rocket Lab

Dark mode powered by Night Eye