Újabb Rocket Lab küldetés, és egy újabb halasztás

Kapcsolódó

Új holdjáró fejlesztésére írt ki pályázatot a NASA

Az új járművet a 2029-re kitűzött Artemis-5 küldetéstől alkalmaznák,...

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

A Rocket Lab napokban tett bejelentésében kijelölték a Synspective japán földi képalkotó vállalat megbízásából induló küldetés indítási ablakát, amely február 28-án nyílik meg, és 14 nap lesz arra, hogy az Electron rakéta elindulhasson a Rocket Lab új-zélandi 1-es indítókomplexumából.

A „The Owl’s Night Continues” névre hallgató küldetés lesz az első a Synspective három új missziója közül, amelyek közül kettő még idén, a harmadik pedig 2023-ban indulhat. Mindegyik küldetés keretében 1 db StriX távérzékelési műholdat állítanak Föld körüli pályára, amely a  japán űripari startup cég 30 darabosra tervezett „synthetic aperture radar” (SAR) konstellációját bővíti.

A műholdakat arra fejlesztették ki, hogy olyan képeket szolgáltassanak, amelyek a Föld felszínének milliméteres szintű változásait képesek észlelni az űrből, függetlenül az időjárási viszonyoktól, a nap bármely szakában, így éjszaka is.

A Rocket Lab korábban már hajtott végre küldetést a Synspective számára, méghozzá 2020 decemberében, „The Owl’s Night Begins” néven. Ekkor juttatták a világűrbe a japán vállalat konstellációjának első műholdját, a StriX-α-t.

A „The Owl’s Night Continues” missziót eredetileg a BlackSky küldetése, a “Without Mission A Beat” után indították volna, de az „ügyfél időbeosztásában bekövetkezett változások” miatt a Rocket Lab előrehozta a Synspective indítását. Ez arra utalhat, hogy a legutóbbi halasztás után a BlackSky számára még több idő szükségeltetik a műhold felkészítésére. A “Without Mission A Beat” jelenlegi indítási dátuma 2022. március 31.

A „The Owl’s Night Continues” névre hallgató küldetés logója. Kép forrása: Rocket Lab

Dark mode powered by Night Eye