Újabb Rocket Lab küldetés, és egy újabb halasztás

Kapcsolódó

A nap képe #1050 – Budapest a Sentinel-2 szemével

Az alábbi Sentinel-2 által készített hamis színes felvételen Budapest...

Földünk az űrből: Graham Coast, Antarktisz

Az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalán fekvő Graham Coast jeges tája...

Megkezdődött a VIPER holdjáró építése

Miközben folyamatosan zajlanak a különféle tesztek a rover prototípusával,...

A nap képe #1049 /Starship fejlesztés/ – Starship full stack

Starship full stack, azaz egy teljes Starship-rendszer, miután 2022....

58 éve: Alekszej Leonov végrehajtotta a világ első űrsétáját

1965. március 18-án a kétszemélyes, zsilipkamrával ellátott Voszhod-2 űrhajóból,...

A Rocket Lab napokban tett bejelentésében kijelölték a Synspective japán földi képalkotó vállalat megbízásából induló küldetés indítási ablakát, amely február 28-án nyílik meg, és 14 nap lesz arra, hogy az Electron rakéta elindulhasson a Rocket Lab új-zélandi 1-es indítókomplexumából.

A „The Owl’s Night Continues” névre hallgató küldetés lesz az első a Synspective három új missziója közül, amelyek közül kettő még idén, a harmadik pedig 2023-ban indulhat. Mindegyik küldetés keretében 1 db StriX távérzékelési műholdat állítanak Föld körüli pályára, amely a  japán űripari startup cég 30 darabosra tervezett „synthetic aperture radar” (SAR) konstellációját bővíti.

A műholdakat arra fejlesztették ki, hogy olyan képeket szolgáltassanak, amelyek a Föld felszínének milliméteres szintű változásait képesek észlelni az űrből, függetlenül az időjárási viszonyoktól, a nap bármely szakában, így éjszaka is.

A Rocket Lab korábban már hajtott végre küldetést a Synspective számára, méghozzá 2020 decemberében, „The Owl’s Night Begins” néven. Ekkor juttatták a világűrbe a japán vállalat konstellációjának első műholdját, a StriX-α-t.

A „The Owl’s Night Continues” missziót eredetileg a BlackSky küldetése, a “Without Mission A Beat” után indították volna, de az „ügyfél időbeosztásában bekövetkezett változások” miatt a Rocket Lab előrehozta a Synspective indítását. Ez arra utalhat, hogy a legutóbbi halasztás után a BlackSky számára még több idő szükségeltetik a műhold felkészítésére. A “Without Mission A Beat” jelenlegi indítási dátuma 2022. március 31.

A „The Owl’s Night Continues” névre hallgató küldetés logója. Kép forrása: Rocket Lab

Dark mode powered by Night Eye