Újabb siker a Marson – A Perseverance oxigént nyert ki a légkörből

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

Tegnap számolt be a NASA arról, hogy a Perseverance marsjáró MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) nevű műszere sikerrel állított elő szén-dioxidból oxigént, ami óriási eredmény a jövőbeli marsi emberes küldetések és kolonizálás szempontjából. A tesztre április 20-án, a 60. marsi napon (sol) került sor, és remek bemutatója volt annak, hogy a jövőben hogyan lehetséges akár nagyobb mennyiségben is oxigént előállítani a Vörös Bolygón. A most elért eredményekkel nem csak az űrhajósok számára belélegezhető oxigént tudnak kinyerni a légkörből, hanem a rakéták hajtóműveinek oxidálószereként funkcionáló mélyhűtött, folyékony oxigént is képesek leszünk előállítani.

A MOXIE mintegy kétórás előkészítő fázis után kezdett 6g/óra mennyiségben oxigént létrehozni szén-dioxidból (mely a légkör 96%-át teszi ki). Végül egy óra elteltével 5,4 g oxigént sikerült előállítani, ami egy űrhajós szervezetének 10 percig lenne elegendő átlagos mozgás közben. A NASA három fázisban határozta meg a teszteket: először fel kell mérni és a valós körülményekhez igazítani az eszközt, majd különböző napszakokban és évszakokban megismételni az előállítási folyamatot, végül pedig a határok és elképzelések kitolása, bővítése következhet, ha a mérnökök elégedettek a kapott eredményekkel.

A MOXIE még a földi laborban

Fotó: NASA

Az oxigén kinyerésének menete:

  • Az eszköz szén-dioxidot gyűjt be egy szűrőn keresztül a légkörből, majd kb. 1 atmoszféra nyomás alá helyezi. 
  • Ezután a SOXE (Solid OXide Electroliyzer) nevű eszköz 800°C-os hőmérsékleten egy kifinomult izolációs rendszerben az egyes gázmolekulákat elektrokémiai úton oxigén és szén-monoxid molekulákra bontja.
  • Végül a keresztülvezetett elektromos áram segítségével leméri a termelt oxigén mennyiségét. 
  • Miután megtörtént az előállított oxigénmolekulák vizsgálata, a rendszer visszajuttatja a gázokat a légkörbe.

A SOXE az előállítási folyamathoz szükséges eljárások beállításait mindig az épp aktuális légköri viszonyoknak megfelelően szabályozza, és begyűjtött szén-dioxid mennyiségétől és a hőmérséklettől függően állítja be az elektromos feszültséget is. 

Az oxigén-előállítás folyamatábrája

Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye