Újabb siker a Marson – A Perseverance oxigént nyert ki a légkörből

Kapcsolódó

Videó: SpaceX Starship evolúció

Egy átfogó videóban mutatjuk be részletesen, honnan is indult...

A Szojuz MSz-22 március 28-án tér vissza a Földre

A sérült Szojuz űrhajó a terveknek megfelelően űrhajósok nélkül...

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Tegnap számolt be a NASA arról, hogy a Perseverance marsjáró MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) nevű műszere sikerrel állított elő szén-dioxidból oxigént, ami óriási eredmény a jövőbeli marsi emberes küldetések és kolonizálás szempontjából. A tesztre április 20-án, a 60. marsi napon (sol) került sor, és remek bemutatója volt annak, hogy a jövőben hogyan lehetséges akár nagyobb mennyiségben is oxigént előállítani a Vörös Bolygón. A most elért eredményekkel nem csak az űrhajósok számára belélegezhető oxigént tudnak kinyerni a légkörből, hanem a rakéták hajtóműveinek oxidálószereként funkcionáló mélyhűtött, folyékony oxigént is képesek leszünk előállítani.

A MOXIE mintegy kétórás előkészítő fázis után kezdett 6g/óra mennyiségben oxigént létrehozni szén-dioxidból (mely a légkör 96%-át teszi ki). Végül egy óra elteltével 5,4 g oxigént sikerült előállítani, ami egy űrhajós szervezetének 10 percig lenne elegendő átlagos mozgás közben. A NASA három fázisban határozta meg a teszteket: először fel kell mérni és a valós körülményekhez igazítani az eszközt, majd különböző napszakokban és évszakokban megismételni az előállítási folyamatot, végül pedig a határok és elképzelések kitolása, bővítése következhet, ha a mérnökök elégedettek a kapott eredményekkel.

A MOXIE még a földi laborban

Fotó: NASA

Az oxigén kinyerésének menete:

  • Az eszköz szén-dioxidot gyűjt be egy szűrőn keresztül a légkörből, majd kb. 1 atmoszféra nyomás alá helyezi. 
  • Ezután a SOXE (Solid OXide Electroliyzer) nevű eszköz 800°C-os hőmérsékleten egy kifinomult izolációs rendszerben az egyes gázmolekulákat elektrokémiai úton oxigén és szén-monoxid molekulákra bontja.
  • Végül a keresztülvezetett elektromos áram segítségével leméri a termelt oxigén mennyiségét. 
  • Miután megtörtént az előállított oxigénmolekulák vizsgálata, a rendszer visszajuttatja a gázokat a légkörbe.

A SOXE az előállítási folyamathoz szükséges eljárások beállításait mindig az épp aktuális légköri viszonyoknak megfelelően szabályozza, és begyűjtött szén-dioxid mennyiségétől és a hőmérséklettől függően állítja be az elektromos feszültséget is. 

Az oxigén-előállítás folyamatábrája

Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye