Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a kis teherbírású, szilárd hajtóanyagú hordozórakétával.

Idei első, összességében pedig 19. indításán a 17. sikerét érte el az ExPace nevű kínai magáncég kis teherbírású rakétája, miután ma hibátlanul hajtotta végre feladatát, és a kijelölt napszinkron pályára juttatta rakományát. A szilárd hajtóanyagú hordozó magyar idő szerint 10:09-kor emelkedett el a Csiücsüan Űrközpont 95-ös számú startállásáról hasznos terheivel, amik a Tienmu-1 03, 04, 05 és 06 jelű meteorológiai műholdak voltak. Az első két egységet idén januárban állították pályára egy Ceres-1 rakétával, így a most sikeresen felbocsátott társaikkal együtt összesen már hat tagot számlál a konstelláció. A szatellitek a légköri környezet elemeit és jelenségeit térképezik fel az ionoszféráról való háromdimenziós felvételek készítésével.
A Kuajcsou-1A rakéta előnyei közé tartozik a nagy megbízhatóság, nagy pontosságú keringési pályára állítás, rövid felkészítési idő, kevesebb földi kiszolgálási igény és alacsony indítási költség. A 19,4 méter hosszúságú, 1,4 méter átmérőjű rakéta alacsony Föld körüli pályára 300 kg, 500 km-es napszinkron pályára 250 kg, 700 km-es napszinkron pályára pedig 200 kg hasznos teherkapacitással rendelkezik. Első indítására 2017. január 9-én került sor, akkor a Csilin-1-03 műholdat állította pályára. 

Forrás: CASC
Forrás: CASC
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye