Újabb sikeres küldetés a Rocket Labtől

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

A nap képe #1054 – Crew-5 éjszakai hazatérés

A SpaceX Endurance névre hallgató Crew Dragon űrhajója ereszkedés...

A Virgin Orbit egy kis csapattal visszatér a munkába

A kényszerpihenő megszakítása persze továbbra sem jelenti azt, hogy...

Magyar idő szerint délelőtt 11:09-kor elstartolt a 17. Electron rakéta a “The Owl’s Night Begins” küldetés keretében. A feltörekvő amerikai – új-zélandi űripari cégnek idén ez volt a hatodik sikeres indítása.

Az Electron rakománya ezúttal a Synspective japán űripari startup cég StriX-α apertúraszintézises műholdja volt. A 17 méteres rakéta a tervezett időpontban sikeresen elhagyta az Mahia-félszigeten található Launch Complex-1 indítóállást, és megkezdte útját a világűr felé. T+1:19-nél a legnagyobb aerodinamikai erőhatásokat előidéző légköri rétegen (Max-Q) is sikeresen keresztülhaladt, majd T+2:36-nál a rakéta mássodik fokozata rendben levált az első fokozatról. Az indítás után 6 perccel és 4 másodperccel az akkumulátor csere (battery hot-swap) is sikeresen lezajlott és a rakéta tovább folytathatta útját. Ezután T+8:48-nál a vákuum-optimalizált Rutherford hajtómű is leállt, miután elérte az első kozmikus sebességet, és stabil alacsony Föld körüli pályára állt. Ezt követően levált a Kickstage végfokozat, és az végrehajtott egy precíz manővert, amivel a kijelölt pályára állította a StriX-α műholdat. Végül levált a műhold a Kickstage fokozatról, és a 150 kg-os StriX-α szabadon folytatta keringési útját.

A Rocket Lab ezúttal nem kísérelte meg az első fokozat visszajuttatását, de biztosak lehetünk benne, hogy egyre gyakoribb lesz a hordozórakéták újrahasznosítási kísérlete a cégnél.

Kép
Az Electron startra készen az indítás előtt pár órával
Fotó: Rocket Lab

Dark mode powered by Night Eye