Újabb sikeres pályára állítást könyvelhet el a ULA

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A United Launch Alliance (ULA) sikeresen Föld körüli pályára állította a SBIRS GEO-6 műholdat, melyet az Amerikai Űrhaderő megbízásából teljesítettek. A ULA ezzel a 152. sikeres küldetésén van túl, és továbbra is 100% sikerességi rátával rendelkezik, ami egyedülálló a rakétaindításokat lebonyolító vállalatok körében az egész világon. További érdekesség a startot illetően, hogy a Spacejunkie utazócsapata a helyszínről követte figyelemmel az eseményeket, amit a Youtube-csatornánkon meg is tekinthettek, hiszen az indítást élőben közvetítették a srácok.

A középső fényforrás az SLC-41 indítóállás. Fotó: Spacejunkie/Tamási Dávid

A 421-es konfigurációval induló Atlas-V az SLC-41 startállásról kezdte meg útját magyar idő szerint 12:29-kor, mely a már megszokott módon gond nélkül lezajlott. Az elemelkedéshez szükséges tolóerőt az első fokozat RD-180 hajtóműve szolgáltatta, kiegészítve a két darab szilárd hajtóanyagú GEM-63 segédrakétával (SRB). Előbbiek leválasztása T+02:13-kor történt meg, majd következett a főhajtómű leállítása (BECO-Booster Engine Cut Off) T+04:13-kor. A sikeres fokozatszétválás után a Centaur második fokozat vette át a stafétabotot, pontosabban annak RL10C-1 hajtóműve, melynek első indítására (MES-1 – Main Engine Start) T+04:28-kor került sor. Ebből összesen hármat (MES-3) számolhattunk a misszió során, az utolsót T+2:57:40-re időzítették, ami kb. 1 percig tartott. Mindezekre azért volt szükség, hogy a műholdat a számára kitűzött pályára állíthassák, melyre T+3:01:27-kor került sor a küldetés befejező szakaszában.

Az indítás pillanata. Forrás: ULA

Fotó: Spacejunkie/Szabó Bence

Az indítás a srácok szemszögéből. Fotó: Spacejunkie/Bonczók Zoltán

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye