Újabb sikeres repülést hajtott végre a Sólyom

Kapcsolódó

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

A Szojuz MSz-23 személyzetének visszatérése képekben

Gyülekező esőfelhők között hasította át a légkört tegnap kora...

Újabb Ingenuity küldetés, újabb rekord

Szeptember 25-én, a 60. repülése alkalmával újabb csúcsot ért el az Ingenuity helikopter.

Ma délután újabb 53 darab Starlink műholdat állított pályára a Falcon-9 hordozórakéta. Már-már rutinból írjuk ezeket a sorokat, hasonlóan, mint ahogyan a SpaceX végrehajtja a különböző misszióit, de mint tudjuk, ez koránt sem ennyire egyszerű feladat, még ha annak is tűnik. Ha pedig a rutinosságról beszélünk, a mai start során egy újabb Falcon-9 állt be a 13-szor újrahasznált első fokozatok sorába, ezzel kettőre növelve az eleinte 10 repülésre tervezett hordozók számát.

Mint említettük a Falcon-9 rakterében 53 darab Starlink műhold kapott helyet, tehát megközelítőleg 16.250 kilogrammot kellett pályára állítania a hordozórakétának. A startra a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról került sor, mely a megszokott módon történt. Mind az elemelkedés, mind a fokozatok szétválása rendben lezajlott, továbbá a SpaceX nemrégiben közzétett posztjából kiderült, hogy a műholdakat is sikeresen célba juttatta a rakéta második fokozata. Az első fokozat landolása a Just Read The Instructions (JRTI) drónhajóra szintén gond nélkül megtörtént, mely a felvételen jelmegszakadás miatt már nem látható.

Ignition….and liftoff. Forrás: SpaceX

Forrás: Trevor Mahlmann

Dark mode powered by Night Eye