Újabb sikeres Starlink-indítás a SpaceX-től

Kapcsolódó

A nap képe #1063 – Electron visszaszerzés

Az Electron hordozórakéta visszaszerzése a Csendes-óceánból, miután sikeresen pályára...

Rendkívüli nemzetközi űrhírek

Még véletlenül sincs összefüggés a mai nap és az...

Jedi harc maradványaira bukkant a Perseverance

A NASA bejelentette, hogy a Perseverance a Mars felszínén több érdekes tárgyat is talált, amely úgy tűnik, régi idők Jedi harcainak maradványa!

A nap képe #1062 – Itt vagyunk mi

Ez az első Földet ábrázoló kép, amely a Naprendszer...

Az Astra még idén elindítaná Rocket 4 hordozóját

Továbbra is úgy tervezi az Astra, hogy még az...

Folytatódott a SpaceX Starlink műholdkonstellációjának bővítése, ma délután 12:59-kor sikeresen elstartolt a Starlink 4-18 jelű küldetés, ami összességében a 47. volt már. Az indításra a Kennedy Űrközpont LC-39A indítóállásáról került sor, a hordozórakéta az ötödik misszióját teljesítő Falcon-9 B1052 volt. Érdekesség, hogy ez az első fokozat egy Falcon Heavy egyik oldalsó rakétája volt a 2019 áprilisi Arabsat-6A és 2019 júniusi STP-2 küldetés során, majd némi átalakítást követően a maival együtt három „önálló” missziót teljesített, és a következő bevetése ismét egy Falcon Heavy oldalsó fokozatként fog megvalósulni az idén augusztus közepére tervezett ViaSat-3 Americas küldetésen, persze ismét különböző módosításokat követően. A rakéta áramvonalazó raktérborításának két darabja is harmadik útjára indult ma el.

Az indítás tökéletesen lezajlott, a fokozatok az előírtaknak megfelelően teljesítették a különböző manővereket. Az első fokozatra ezúttal 636 km-re Florida partjaitól észak-keletre az Atlanti-óceánon az A Shortfall of Gravitas drónhajó várakozott, ahová a hordozó ismét hibátlan leszállást hajtott végre 8,5 perccel a start után. Az 53 Starlink-műhold T+54:32-nél válik le a második fokozatról és kezdi meg a további pályaemelő manővereket, már önállóan. A SpaceX-nek a májusra tervezett indítása közül ez volt a negyedik, a jelenlegi helyzet szerint jövő szerdán kerül sor a Transporter-5 küldetésre, ami már az ötödik dedikált költségmegosztó misszió lesz több különböző, kisebb magáncég hasznos terhének felbocsátására.

Fotó: Stephen Marr (nasaspaceflight.com)

Dark mode powered by Night Eye