Újabb sikeres űrséta a Kínai Űrállomáson

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Tegnap a Sencsou-13 misszió második űrsétájára került sor a Kínai Űrállomáson. Ezúttal a küldetés parancsnoka, Csaj-cse Kang, illetve Je Kuangfu fedélzeti mérnök hagyta el a Tienho modul légzsilipét egy 6 óra 11 perces űrsétára. A Sencsou-13 harmadik tagja, Vang Japing az űrállomás belsejéből, a robotkart működtetve támogatta a Kínai Űrállomás külsején dolgozó tajkonautákat.

Magyar idő szerint 11:44-kor először Je Kuangfu, majd 12:37-kor pedig a harmadik űrsétáját végrehajtó Csaj-cse Kang lépett ki a világűrbe. A duó feladata egy újabb panorámakamera felszerelése, berendezések ellenőrzése, illetve a jövőbeli űrsétákra való felkészítés volt.

A Tienho központi modul áprilisi felbocsátása óta ez volt a negyedik űrséta az űrállomáson, legutóbb novemberben Vang Japing részvételével zajlott a harmadik űrséta, ami egyben az első női kínai űrhajós által végrehajtott űrséta is volt. A Sencsou-13 küldetés tagjai októberben érkeztek az űrállomásra, és várhatóan 2022 áprilisában térnek vissza – a kínai űrutazás történetében ez az eddigi leghosszabb, 6 hónapos űrutazás. December 9-én a tajkonauták egy iskolai órát is adtak az űrállomás fedélzetéről kínai iskolásoknak, várhatóan a jövőben még több ilyen eseményt szerveznek. A Kínai Űrállomást jövőre bővítik tovább a Ventien és Mengtien tudományos modulokkal.

Az űrséta angol nyelvű összefoglalója

Dark mode powered by Night Eye