Újabb Starlink műholdak indultak

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

Magyar idő szerint ma 13:19-kor újabb Falcon-9 rakétát indított a SpaceX: a Starlink 4-1 küldetésen 53 Starlink startolt a floridai LC-40-es indítóállásról. Ez volt az első misszió, amin a Starlink műholdhálózat negyedik orbitális rétegének (csoport) kiépítését kezdték meg. Összesen 5 ilyen rétegből áll a hálózat, a 4. az 53,2 fok hajlású, 540 km magas Alacsony Föld körüli Pályán (LEO) 1584 műholdból áll majd. A mostani (összesen 30.) dedikált Starlink küldetéssel már 1844 műholdat juttatott fel a SpaceX, ebből jelenleg 1720 db működik – 122 műhold már visszatért a légkörbe és elégett.

A küldetés eredetileg a tegnapi nap indult volna, azonban a kedvezőtlen időjárás miatt eltolták a startot. Az indítóhelyen ma is nagy köd lepte be a térségét, azonban ezúttal elfogadhatóak voltak a körülmények a startra.

Emelkedik a Falcon-9

Fotó: Emre Kelly

A B1058 jelű első fokozatnak ez volt a 9. sikeres indítása, és ezúttal is probléma nélkül tért vissza a partoktól kb. 620 kilométerre állomásozó „Just Read The Instructions” nevű tengeri platformra. A műholdakat védő áramvonalazó kúp feleket is már használták korábban: az egyiket egyszer, a másikat kétszer is. Az áramvonalazó kúpokat ezúttal is ejtőernyővel térnek vissza, amit a SpaceX egyik hajója a „Bob” fog kihalászni a vízből, kb. 665 kilométerre Florida partjaitól.

A SpaceX-nek ez volt az idei 25.indítása, összesen pedig a 94. alkalom, hogy sikeresen szállt le egy első fokozat.

Hatalmas köd volt Floridában, így reméljük hamarosan elképesztően látványos képeket kapunk majd .

Frissítés

Megérkeztek a SpaceX hivatalos képei.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye