Újabb Szojuz küldetésre vehet jegyet a NASA

Kapcsolódó

Már 2030 előtt leszállhat az első kínai űrhajós a Hold felszínére

A kínai személyzettel végrehajtott küldetésekért felelős hivatal az eddiginél...

A nap képe #1122 – Ax-2 hazatérés

Az Ax-2 misszió kiemelés előtt álló Freedom névre hallgató...

Az első élő közvetítés a Marsról

Az ESA június 2-án, pénteken egy órán át élő...

Új holdjáró fejlesztésére írt ki pályázatot a NASA

Az új járművet a 2029-re kitűzött Artemis-5 küldetéstől alkalmaznák,...

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....

A RIA Novosztyij orosz állami hírügynökség szerint újabb Szojuz űrhajóra vehet jegyet a NASA amerikai űrhajósnak. A misszió a jövő márciusban induló Szojuz MSz-21 lesz, az asztronauta pedig Loral O’Hara, aki a NASA 2017-ben kiválasztott űrhajósosztályának tagja, korábban még nem járt a világűrben. O’Hara jelenleg is Oroszországban tartózkodik, és vízi Szojuz tréningen vesz rész a Roszkoszmosznál.

Bár a Roszkoszmosz már korábban bejelentette az MSz-21 teljesen orosz személyzetét (Oleg Artyemjev, Denisz Matyvejev, Szergej Korszakov), várhatóan ezúttal is egy magáncégen keresztül vesz majd jegyet az amerikai űrhivatal. Miután lejárt a megegyezés a NASA és a Roszkoszmosz között, a legutóbbi Szojuzon (MSz-18) a NASA az Axiom Space-en keresztül intézett egy helyet Mark Vande Hei űrhajósnak – az Axiom fizette az utazás költségét, cserébe a NASA helyet biztosít egy jövőbeli kereskedelmi utazáson az Axiom által választott űrhajósnak.

Érdekesség, hogy a Szojuz MSz-21 tagja Szergej Korszakov is, akit már régóta pletykálnak, mint az első kozmonauta, aki amerikai űrhajón utazik majd (a hírek szerint amúgy ő megint Houstonban tartózkodik tréningen). Legközelebb erre Korszakovnak a SpaceX Crew-4 küldetésen lesz lehetősége, remélhetőleg addig lezárulnak a hosszú hónapok óta húzódó egyeztetések.

Ne feledjétek, az oldalon megtaláljátok az összes jövőbeli emberes űrutazás részleteit és megerősített személyzeteit is. Katt ide az adatbázisért.

Loral O’Hara

Dark mode powered by Night Eye