Újabb Szojuz küldetésre vehet jegyet a NASA

Kapcsolódó

Egyiptom is elkötelezte magát az kínai-orosz ILRS-projekt mellett

Az afrikai állam nyolcadikként írta alá az együttműködési megállapodást. Tegnap,...

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...

A RIA Novosztyij orosz állami hírügynökség szerint újabb Szojuz űrhajóra vehet jegyet a NASA amerikai űrhajósnak. A misszió a jövő márciusban induló Szojuz MSz-21 lesz, az asztronauta pedig Loral O’Hara, aki a NASA 2017-ben kiválasztott űrhajósosztályának tagja, korábban még nem járt a világűrben. O’Hara jelenleg is Oroszországban tartózkodik, és vízi Szojuz tréningen vesz rész a Roszkoszmosznál.

Bár a Roszkoszmosz már korábban bejelentette az MSz-21 teljesen orosz személyzetét (Oleg Artyemjev, Denisz Matyvejev, Szergej Korszakov), várhatóan ezúttal is egy magáncégen keresztül vesz majd jegyet az amerikai űrhivatal. Miután lejárt a megegyezés a NASA és a Roszkoszmosz között, a legutóbbi Szojuzon (MSz-18) a NASA az Axiom Space-en keresztül intézett egy helyet Mark Vande Hei űrhajósnak – az Axiom fizette az utazás költségét, cserébe a NASA helyet biztosít egy jövőbeli kereskedelmi utazáson az Axiom által választott űrhajósnak.

Érdekesség, hogy a Szojuz MSz-21 tagja Szergej Korszakov is, akit már régóta pletykálnak, mint az első kozmonauta, aki amerikai űrhajón utazik majd (a hírek szerint amúgy ő megint Houstonban tartózkodik tréningen). Legközelebb erre Korszakovnak a SpaceX Crew-4 küldetésen lesz lehetősége, remélhetőleg addig lezárulnak a hosszú hónapok óta húzódó egyeztetések.

Ne feledjétek, az oldalon megtaláljátok az összes jövőbeli emberes űrutazás részleteit és megerősített személyzeteit is. Katt ide az adatbázisért.

Loral O’Hara

Dark mode powered by Night Eye