Újabb távközlési műhold Kínából

Kapcsolódó

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Magyar idő szerint 17 óra 26 perckor startolt el a Long March-3B (Hosszú Menetelés-3B, CZ-3B) hordozórakéta a Hszicsang Űrközpont LC-2 indítóállásáról. Rakterében a Tientung-1 műholdszéria harmadik darabja kapott helyet.

Az indítást kavarodás előzte meg, ugyanis a legutolsó napokig sem volt biztos a hasznos teher típusa, de később helyi információk alapján tudtuk meg, hogy a kínai Tientung geostacionárius mobilkommunikációs műholdkonstelláció harmadik darabját tervezik pályára állítani. A Tientung műholdak hang- és videóhívások, illetve egyéb adattovábbítási szolgáltatásokat nyújtanak Kína, Kelet-Afrika és a Csendes-óceán térsége számára. Az sorozat első példányát 2016-ban állították pályára, ekkor derült ki, hogy S-sávú transzponderrel és egy nagy, kibontható antennával vannak ezek a típusú holdak ellátva. A második darab tavaly év végén indult, de a ma indított műhold is tavalyra volt még tervezve. Eddig az összes misszión a CZ-3B G3 variáns volt használva, mely a standard CZ-3B bővített verziója: az első fokozat segédrakéták tartályait meghosszabbították, így megnövelve a rakéta kapacitását 5,5 tonnára geostacionárius átmeneti pályára (GTO). Az első fokozat és gyorsítók is folyékony hajtóanyagú üzemanyaggal vannak megtöltve, hipergolikus UDMH-val és N2O4-al. A második fokozat szintán hipergolikus üzemű, a harmadik fokozat viszont már két darab modernebb, kriogenikus hidrogént és oxigént égető YF-75 hajtóművel van ellátva. A mai sikeres indítás volt az első kínai orbitális küldetés 2021-ben, és a CZ-3B hordozó 73. indítása.

Az indítás pillanata. Kép forrása: Weibo

Az indítás pillanata. Kép forrása: Weibo

A rakéta az indítás előtt. Kép forrása: Weixin

Az áramvonalazó kúp, benne a Tientung műholddal. Kép forrása: Weixin

A Tientungról készült renderkép. Forrás: Weixin

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye