Újabb űrséta ma az ISS-en

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

A szerdai után ma újabb űrsétára kerül sor a Nemzetközi Űrállomáson. A Crew-2 küldetés két űrhajósa, a francia Thomas Pesquet és az amerikai Shane Kimbrough lép ki újból a világűrbe, hogy befezejezzék a szerdán megkezdett napelem rögzítését és kiengedését, illetve megkezdjék a munkálatokat a második napelemtáblán is. Az űrséta tervezett hossza 6,5 óra lesz, az űrhajósok magyar idő szerint 14:00 körül kezdik meg az űrsétát, a NASA pedig 12:30-tól adja élőben a történéseket. A 17 órakor kezdődő, űrhírekkel foglalkozó Max-Q webcast műsorunkban is belenézünk az élő közvetítésbe

Az űrsétát újból Thomas Pesquet vezeti, az ő szkafanderén piros csíkok láthatóak majd. A szerdai űrsétán elhúzódtak a műveletek, ugyanis Shane Kimbrough szkafanderének a kijelzője hibát jelzett, ezért a NASA asztronautának vissza kellett menni a légzsilipbe és újraindítani a rendszert. Ezután a P6 elemre már rögzített új napelemtábla kinyitásával akadtak problémák, az űrhajósoknak pedig már nem volt idejük további próbálkozásra, ezért lefényképezték a kérdéses részt, és visszatértek az ISS-re. A mai űrséta feladata a kimaradt műveletek elvégzése, és a napelem kitekercselése lesz, ami után a másik új tábla rögzítésén fognak dolgozni. Amennyiben szükséges, és a tervezett 6,5 óra alatt nem tudnak mindent befejezni, egy harmadik űrsétára is sor kerül majd az elkövetkező napokban.

Ez lesz a Nemzetközi Űrállomáson elvégzett 240. űrséta, Kimbrough-nak a 8, Pesquet-nek pedig a 4. űrhajón kívüli tevékenysége (EVA).

A múltkori űrsétán készült fénykép, az űrhajósok az új iROSA napelemmel

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye