Újból csúszik az Artemis-I

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

A 2021-es év második felében úgy tűnhetett, hogy az Artemis-I küldetés végre lendületet kapott, és végre minden összeállhat ahhoz, hogy az első SLS és Orion űrhajó elindulhasson a Hold felé. Decemberben aztán jött a hír, miszerint az SLS egyik hajtóművét cserélni kell, így 2022 márciusánál, vagy áprilisánál előbb nem lesz start. A legújabb hírek szerint pedig már ez a kitűzött dátum is veszélybe került, a márciusi legalábbis biztosan. Az SLS rakéta kigördítését a Kennedy Űrközpont 39B indítóállására ugyanis elhalasztották. Az eredeti tervek szerint ennek február közepén kellett volna megtörténnie, az új dátumot márciusra tűzték ki.

A NASA jármű-összeszerelő épülete, tőle jobbra az SLS mobil indítóállása lánctalpas szállítójárművön. Ezeknek a segítségével fogják kigördíteni az SLS-t a Kennedy Űrközpont 39B indítóállására. Kép forrása: NASA

Az indokot a közleményben nem részletezték, csak annyit tüntettek fel a késés okának, hogy több időt hagynak a kigördülés előtti utolsó simítások elvégzésére és a repülésmegszakító rendszer tesztelésével kapcsolatos munkákra. A NASA leszögezte, hogy nincsenek komolyabb problémák, amelyeket meg kellene oldani a WDR (Wet Dress Rehearsal) teszt előtt, amelyre már az indítóálláson fog sor kerülni. A WDR lesz az utolsó teszt, ennek során a rakétát teljesen feltöltik üzemanyaggal, és egy teljes indítási főpróbát tartanak egészen a hajtóművek beindításának pillanatáig.

Még január végén került sor a visszaszámlálási szekvencia tesztjére, amely az egyik végső próbája volt a rakétának. A szimulált visszaszámlálás során tesztelték az SLS és az Orion űrhajó reakcióit a visszaszámlálás során, biztosítva a helyes működést.

Az Artemis-I indításának időpontja jelenleg felülvizsgálat alatt van, a jelenlegi tervek szerint áprilisban, vagy májusban kerülhet rá sor.

Az SLS tesztfázisa. Jelenleg a 3-as és a 2-es mérföldkövekre várunk, melyeket akkor tudnak elvégezni, miután kigördítik a rakétát az indítóállásra. Kép forrása: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye