Újból kontrollálatlanul kering a Long March 5B középső fokozata

Kapcsolódó

Kísérlet céljából fürjtojásokat küldenek az ISS-re

2023 decemberében japán fürjtojásokat küldenek a Nemzetközi Űrállomásra, hogy...

Még egy lépéssel közelebb a ULA a Vulcan első repüléséhez

Múlt éjjel hajtották végre az első hajtóműtesztet az újgenerációs...

A nap képe #1129 – Archimedes hajtómű

A Rocket Lab újgenerációs Neutron hordozójának Archimedes hajtóműve, mely...

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

Frissítés 2021.05.05 13:25: a fokozat a legutolsó információk szerint 161 x 294 km magas pályán kering, a visszaérkezés várható ideje május 9. éjjel 01:11 óra magyar idő szerint. Az időpont továbbra is csak egy becslés, pontos földrajzi hely sem áll rendelkezésre. Az alábbi képen látható a fokozat pályája, ezen várható majd a visszatérés is.

A pár napja indított kínai űrállomás első moduljának, a Tienhonak a hordozórakétája sajnos újból kontrollálatlanul kering a Föld körül, miután a hasznos terhét sikeresen pályára állította. A Long March 5B (CZ-5B) rakéta különlegessége, hogy nincsen második fokozata, a Tienho modult a középső fokozat állította pályára, és csak az oldalsó gyorsítórakéták váltak le emelkedés közben.

A fokozat pályáját már az indítás óta folyamatosan követik, ezen az oldalon élőben is lehet nézni az aktuális helyzetet. Jelenleg 169 x 316 km a pályamagasság, azonban ez folyamatosan csökken, és egyelőre lehetetlen megmondani, hogy mikor és hova érkezik vissza a kb. 21 tonnás űrszemét.

Kínai rakétáknál sajnos gyakran előfordulnak ilyen esetek, például a tavaly indított új űrhajó tesztjénél (amit szintén CZ-5B rakéta juttatott fel) is Afrikára hullottak a középső fokozat maradványai.

Korábban voltak olyan híresztelések, hogy ezúttal a kínai mérnökök több fejlesztést is eszközöltek a rakétán, így a fokozatot is irányított módon semmisítik majd meg, azonban úgy tűnik, ez ezúttal is elmaradt.

Korábbi beszámolóinkat visszahulló kínai rakétadarabokról itt és itt olvashatjátok.

A Tienho modul indítása CZ-5B rakétával

Dark mode powered by Night Eye