Újból kontrollálatlanul kering a Long March 5B középső fokozata

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Frissítés 2021.05.05 13:25: a fokozat a legutolsó információk szerint 161 x 294 km magas pályán kering, a visszaérkezés várható ideje május 9. éjjel 01:11 óra magyar idő szerint. Az időpont továbbra is csak egy becslés, pontos földrajzi hely sem áll rendelkezésre. Az alábbi képen látható a fokozat pályája, ezen várható majd a visszatérés is.

A pár napja indított kínai űrállomás első moduljának, a Tienhonak a hordozórakétája sajnos újból kontrollálatlanul kering a Föld körül, miután a hasznos terhét sikeresen pályára állította. A Long March 5B (CZ-5B) rakéta különlegessége, hogy nincsen második fokozata, a Tienho modult a középső fokozat állította pályára, és csak az oldalsó gyorsítórakéták váltak le emelkedés közben.

A fokozat pályáját már az indítás óta folyamatosan követik, ezen az oldalon élőben is lehet nézni az aktuális helyzetet. Jelenleg 169 x 316 km a pályamagasság, azonban ez folyamatosan csökken, és egyelőre lehetetlen megmondani, hogy mikor és hova érkezik vissza a kb. 21 tonnás űrszemét.

Kínai rakétáknál sajnos gyakran előfordulnak ilyen esetek, például a tavaly indított új űrhajó tesztjénél (amit szintén CZ-5B rakéta juttatott fel) is Afrikára hullottak a középső fokozat maradványai.

Korábban voltak olyan híresztelések, hogy ezúttal a kínai mérnökök több fejlesztést is eszközöltek a rakétán, így a fokozatot is irányított módon semmisítik majd meg, azonban úgy tűnik, ez ezúttal is elmaradt.

Korábbi beszámolóinkat visszahulló kínai rakétadarabokról itt és itt olvashatjátok.

A Tienho modul indítása CZ-5B rakétával

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye