Újgenerációs napvitorla-technológia indul az űrbe a Rocket Lab jóvoltából

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Jelen állás szerint április végén indulhat el az az Electron hordozórakéta, mely a NASA következő generációs napvitorla-technológiáját szállítja az űrbe. Az úgynevezett Advanced Composite Solar Sail System tulajdonképpen egy demonstráció, ami a NanoAvionics által épített, 12U méretű CubeSat segítségével hivatott tesztelni a rugalmas polimer és szénszálas anyagokból készült tartószerkezetet (boom); az így előállított komponensek az ügynökség szavaival élve merevebbek és könnyebbek, mint a korábbi dizájnok. A küldetés elsődleges céljaként az újfajta szerkezet sikeres bemutatását jelölték meg, de természetesen a vitorla teljesítményét is szeretnék bizonyítani. Emellett egy sor, pályaváltoztatásra alkalmas manővert is tesztelnek majd, valamint adatgyűjtés is tervben van a még nagyobb vitorlákkal végrehajtott esetleges jövőbeli missziókhoz.

„A napvitorlához nagyon nagy, stabil és könnyű szerkezetre van szükség, amelyek kompakt módon összecsukhatók. Ennek a vitorlának a tartórúdjai cső alakúak, laposra összenyomhatók és mérőszalagként kis csomagba göngyölhetők, miközben a kompozit anyagok minden előnyét kínálják.” mondta Keats Wilkie, a küldetés vezető kutatója.

A NASA mérnöke, Mariano Perez ellenőrzés közben. Forrás: NASA

Miután a kockaműhold elérte a számára kijelölt napszinkron pályát,  megkezdődnek a műveletek, körülbelül 25 perc múlva pedig a napvitorla is teljesen kibontakozik, mely nagyjából 80 négyzetméteres nagysággal rendelkezik majd. Utóbbit mi is visszanézhetjük majd, hiszen a műholdra szerelt kamerák rögzíteni fogják a történéseket. Érdekesség, hogy a nagyméretű vitorlával rendelkező űreszköz a NASA leírása alapján a Földről is látható lesz megfelelő fényviszonyok mellett: ha a vitorla teljesen kibontva és a megfelelő irányban áll, annak fényvisszaverő anyaga olyan fényes lesz, mint a Szíriusz, az éjszakai égbolt legfényesebb csillaga.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye