Újra felmorajlott a 9 darab Merlin hajtómű

Kapcsolódó

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A Falcon-9 hordozórakéta magyar idő szerint 20:12-kor kezdte meg heti munkáját, ami a Starlink 2-5 jelzést kapta. Ennek alkalmával 51 darab első generációs, egyenként 307 kilogrammos műholdat szállított a konstelláció második rétegének bővítéséhez. A misszió kijelölt fokozata a B1063 volt, mely 2020-ban a Sentinel-6-ot, 2021 év végén pedig a DART küldetést támogatta. Ezenfelül csak Starlink szatellitek kaptak helyet rakterében.

A start helyszínéül ezúttal a Vandenberg Űrhaderőbázis SLC-4E indítóállása szolgált, ahonnan 35. alkalommal emelkedett magasba SpaceX által gyártott rakéta. A cég igáslovaként ismert Falcon-9-es előbbiben, valamint a repülés további szakaszaiban is jelesre vizsgázott. Megfelelő volt a telemetria, a hordozó gond nélkül átesett a legnagyobb aerodinamikai nyomást jelentő „Max-Q” fázison, és hibamentes volt a fokozatok szétválása is. Az első fokozat ezt követően elindulhatott a várakozó Of Course I Still Love You drónhajó irányába, ahová pár perc elteltével sikeresen landolt, mellyel teljesült a B1063 9. útja is. A Starlink egységek szintén elérték kezdeti pályájukat, ahonnan ellenőrzés után elindulhatnak az 570 kilométeres végső magasságig.

A SpaceX tehát ismét bezsebelt egy indítást, így már 11-nél tartanak, ami a 2023-as évet illeti. Ez a szám azonban hamarosan bővülhet, hiszen a hétre még tervben van az Inmarsat I-6 F2 küldetés, mely a floridai SLC-40-ről fog elstartolni.

Forrás: SpaceX

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye