Újra felmorajlott a 9 darab Merlin hajtómű

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

A Falcon-9 hordozórakéta magyar idő szerint 20:12-kor kezdte meg heti munkáját, ami a Starlink 2-5 jelzést kapta. Ennek alkalmával 51 darab első generációs, egyenként 307 kilogrammos műholdat szállított a konstelláció második rétegének bővítéséhez. A misszió kijelölt fokozata a B1063 volt, mely 2020-ban a Sentinel-6-ot, 2021 év végén pedig a DART küldetést támogatta. Ezenfelül csak Starlink szatellitek kaptak helyet rakterében.

A start helyszínéül ezúttal a Vandenberg Űrhaderőbázis SLC-4E indítóállása szolgált, ahonnan 35. alkalommal emelkedett magasba SpaceX által gyártott rakéta. A cég igáslovaként ismert Falcon-9-es előbbiben, valamint a repülés további szakaszaiban is jelesre vizsgázott. Megfelelő volt a telemetria, a hordozó gond nélkül átesett a legnagyobb aerodinamikai nyomást jelentő „Max-Q” fázison, és hibamentes volt a fokozatok szétválása is. Az első fokozat ezt követően elindulhatott a várakozó Of Course I Still Love You drónhajó irányába, ahová pár perc elteltével sikeresen landolt, mellyel teljesült a B1063 9. útja is. A Starlink egységek szintén elérték kezdeti pályájukat, ahonnan ellenőrzés után elindulhatnak az 570 kilométeres végső magasságig.

A SpaceX tehát ismét bezsebelt egy indítást, így már 11-nél tartanak, ami a 2023-as évet illeti. Ez a szám azonban hamarosan bővülhet, hiszen a hétre még tervben van az Inmarsat I-6 F2 küldetés, mely a floridai SLC-40-ről fog elstartolni.

Forrás: SpaceX

Dark mode powered by Night Eye