Újra megváltoztatták a New Glenn anyagát

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

A Blue Origin mérnökei második alkalommal változtatták meg az első orbitális rakétájuk anyagát. Ezúttal a választás a 304L rozsdamentes acélötvözetre esett, ami az eddigi 6061 alumínium-réz ötvözetet cseréli le. 

Hasonlítsuk össze a rakétát a Falcon 9-cel, hogy tisztábban lássuk a választás okát.

A döntés inkább ésszerű mint másolás, ugyanis az acél olcsóbb és magasabb hőmérsékletet képes elviselni jelentősebb károsodás nélkül. Felmerülhet a kérdés, hogy „de a Falcon-9 is alumíniumból van és egyben marad, akkor miért van erre szükség?” A New Glennt úgy tervezték, hogy a Falcon 9-cel ellentétben ne legyen szüksége az úgynevezett „entry burnre”, ami a légkörbe való belépésnél lassítaná le. Ennél fogva ki kell bírnia az ezzel járó magasabb súrlódást és hőt. Emlékezzünk csak vissza a Falcon-9 v1.2 (Block 3) gridfinjeire, amik alumíniumból voltak. Visszatérés közben a legtöbb esetben megolvadtak, pedig alacsonyabb sebességet, ezáltal hőmérsékletet kellett elviselniük, mint amekkorának New Glenn lesz majd kitéve. Emellett a visszatérés sebessége is nagyobb lesz majd, mert a MECO (főhajtómű-leállás) 34 másodperccel később fog megtörténni, mint egy Falcon-9 esetében. 

Az árat sem hagyhatjuk ki az összehasonlításból. Az említett acélötvözetet nagyon sok mindenhez használják a hétköznapi életben is, mert viszonylag olcsó, tonnánként nagyjából 1350 dollár. Az alumínium ötvözet ezzel szemben 1800 dollár körül mozog.

Dark mode powered by Night Eye