Újra megváltoztatták a New Glenn anyagát

Kapcsolódó

A nap képe #1050 – Budapest a Sentinel-2 szemével

Az alábbi Sentinel-2 által készített hamis színes felvételen Budapest...

Földünk az űrből: Graham Coast, Antarktisz

Az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalán fekvő Graham Coast jeges tája...

Megkezdődött a VIPER holdjáró építése

Miközben folyamatosan zajlanak a különféle tesztek a rover prototípusával,...

A nap képe #1049 /Starship fejlesztés/ – Starship full stack

Starship full stack, azaz egy teljes Starship-rendszer, miután 2022....

58 éve: Alekszej Leonov végrehajtotta a világ első űrsétáját

1965. március 18-án a kétszemélyes, zsilipkamrával ellátott Voszhod-2 űrhajóból,...

A Blue Origin mérnökei második alkalommal változtatták meg az első orbitális rakétájuk anyagát. Ezúttal a választás a 304L rozsdamentes acélötvözetre esett, ami az eddigi 6061 alumínium-réz ötvözetet cseréli le. 

Hasonlítsuk össze a rakétát a Falcon 9-cel, hogy tisztábban lássuk a választás okát.

A döntés inkább ésszerű mint másolás, ugyanis az acél olcsóbb és magasabb hőmérsékletet képes elviselni jelentősebb károsodás nélkül. Felmerülhet a kérdés, hogy „de a Falcon-9 is alumíniumból van és egyben marad, akkor miért van erre szükség?” A New Glennt úgy tervezték, hogy a Falcon 9-cel ellentétben ne legyen szüksége az úgynevezett „entry burnre”, ami a légkörbe való belépésnél lassítaná le. Ennél fogva ki kell bírnia az ezzel járó magasabb súrlódást és hőt. Emlékezzünk csak vissza a Falcon-9 v1.2 (Block 3) gridfinjeire, amik alumíniumból voltak. Visszatérés közben a legtöbb esetben megolvadtak, pedig alacsonyabb sebességet, ezáltal hőmérsékletet kellett elviselniük, mint amekkorának New Glenn lesz majd kitéve. Emellett a visszatérés sebessége is nagyobb lesz majd, mert a MECO (főhajtómű-leállás) 34 másodperccel később fog megtörténni, mint egy Falcon-9 esetében. 

Az árat sem hagyhatjuk ki az összehasonlításból. Az említett acélötvözetet nagyon sok mindenhez használják a hétköznapi életben is, mert viszonylag olcsó, tonnánként nagyjából 1350 dollár. Az alumínium ötvözet ezzel szemben 1800 dollár körül mozog.

Dark mode powered by Night Eye