Újra működik a Hubble űrteleszkóp

Kapcsolódó

Rendkívüli nemzetközi űrhírek

Még véletlenül sincs összefüggés a mai nap és az...

Jedi harc maradványaira bukkant a Perseverance

A NASA bejelentette, hogy a Perseverance a Mars felszínén több érdekes tárgyat is talált, amely úgy tűnik, régi idők Jedi harcainak maradványa!

A nap képe #1062 – Itt vagyunk mi

Ez az első Földet ábrázoló kép, amely a Naprendszer...

Az Astra még idén elindítaná Rocket 4 hordozóját

Továbbra is úgy tervezi az Astra, hogy még az...

Virgin Orbit: itt a vége

A cég nem tudott új befektetőkkel megállapodni, ezért "határozatlan...

Hétfőn mi is beszámoltunk róla, hogy egy szoftverhiba miatt biztonsági üzemmódba kapcsolt a 31 éves Hubble űrtávcső, azonban csütörtök éjjelre sikerült elhárítani a problémát.

A leállás oka egy nemrégiben feltöltött szoftverfrissítés volt, amit a Hubble giroszkópjainak pontatlanságát volt hivatott kiküszöbölni, azonban végül a központi számítógépben okozott problémát. A teleszkópot kezelő szakemberek a a frissítés kikapcsolásával orvosolták a problémát, és a Hubble újra folytathatja a tudományos megfigyeléseit. A leállás („safe mode”) azonban két nem vár hibát is okozott: a teleszkóp fedele (ami védi a főtükröt) nem záródott be automatikusan a biztonsági módra állásnál, ami azért szükséges, hogy ne jusson fény a távcsőbe. Ilyen problémát korábban sosem tapasztaltak, a hibát a másodlagos zárószerkezet motorjaival oldották meg.

A másik váratlan hiba a Wide Field Camera 3-nál (WFC3) lépett fel a biztonsági módból való visszaváltás után: a Hubble egyik legfontosabb kamerája nem kapcsolt be, ennek okát még vizsgálják és egyelőre felfüggesztették a WFC3-al való megfigyeléseket. A teleszkópon található többi tudományos felszerelés, köztük egy másik kamera is két spektrométer továbbra is működőképes.

Sajnos a Hubble életkora miatt egyre több ilyen hibára számíthatunk a jövőben, a távcső javítására sincs semmilyen terve (és pénze) a NASA-nak, de szakemberek szerint a teleszkópot az évized végéig még sikeresen lehet üzemeltetni.

A teleszkópról, és a szervíz-küldetésekről szóló korábbi írásainkat az „Űrtörténelem” oldalunkon találjátok.

Dark mode powered by Night Eye