Újra működik a Hubble űrteleszkóp

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Hétfőn mi is beszámoltunk róla, hogy egy szoftverhiba miatt biztonsági üzemmódba kapcsolt a 31 éves Hubble űrtávcső, azonban csütörtök éjjelre sikerült elhárítani a problémát.

A leállás oka egy nemrégiben feltöltött szoftverfrissítés volt, amit a Hubble giroszkópjainak pontatlanságát volt hivatott kiküszöbölni, azonban végül a központi számítógépben okozott problémát. A teleszkópot kezelő szakemberek a a frissítés kikapcsolásával orvosolták a problémát, és a Hubble újra folytathatja a tudományos megfigyeléseit. A leállás („safe mode”) azonban két nem vár hibát is okozott: a teleszkóp fedele (ami védi a főtükröt) nem záródott be automatikusan a biztonsági módra állásnál, ami azért szükséges, hogy ne jusson fény a távcsőbe. Ilyen problémát korábban sosem tapasztaltak, a hibát a másodlagos zárószerkezet motorjaival oldották meg.

A másik váratlan hiba a Wide Field Camera 3-nál (WFC3) lépett fel a biztonsági módból való visszaváltás után: a Hubble egyik legfontosabb kamerája nem kapcsolt be, ennek okát még vizsgálják és egyelőre felfüggesztették a WFC3-al való megfigyeléseket. A teleszkópon található többi tudományos felszerelés, köztük egy másik kamera is két spektrométer továbbra is működőképes.

Sajnos a Hubble életkora miatt egyre több ilyen hibára számíthatunk a jövőben, a távcső javítására sincs semmilyen terve (és pénze) a NASA-nak, de szakemberek szerint a teleszkópot az évized végéig még sikeresen lehet üzemeltetni.

A teleszkópról, és a szervíz-küldetésekről szóló korábbi írásainkat az „Űrtörténelem” oldalunkon találjátok.

Dark mode powered by Night Eye