Újra működik a Hubble űrteleszkóp

Kapcsolódó

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

Hétfőn mi is beszámoltunk róla, hogy egy szoftverhiba miatt biztonsági üzemmódba kapcsolt a 31 éves Hubble űrtávcső, azonban csütörtök éjjelre sikerült elhárítani a problémát.

A leállás oka egy nemrégiben feltöltött szoftverfrissítés volt, amit a Hubble giroszkópjainak pontatlanságát volt hivatott kiküszöbölni, azonban végül a központi számítógépben okozott problémát. A teleszkópot kezelő szakemberek a a frissítés kikapcsolásával orvosolták a problémát, és a Hubble újra folytathatja a tudományos megfigyeléseit. A leállás („safe mode”) azonban két nem vár hibát is okozott: a teleszkóp fedele (ami védi a főtükröt) nem záródott be automatikusan a biztonsági módra állásnál, ami azért szükséges, hogy ne jusson fény a távcsőbe. Ilyen problémát korábban sosem tapasztaltak, a hibát a másodlagos zárószerkezet motorjaival oldották meg.

A másik váratlan hiba a Wide Field Camera 3-nál (WFC3) lépett fel a biztonsági módból való visszaváltás után: a Hubble egyik legfontosabb kamerája nem kapcsolt be, ennek okát még vizsgálják és egyelőre felfüggesztették a WFC3-al való megfigyeléseket. A teleszkópon található többi tudományos felszerelés, köztük egy másik kamera is két spektrométer továbbra is működőképes.

Sajnos a Hubble életkora miatt egyre több ilyen hibára számíthatunk a jövőben, a távcső javítására sincs semmilyen terve (és pénze) a NASA-nak, de szakemberek szerint a teleszkópot az évized végéig még sikeresen lehet üzemeltetni.

A teleszkópról, és a szervíz-küldetésekről szóló korábbi írásainkat az „Űrtörténelem” oldalunkon találjátok.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye