Újra munkába áll Fjodor, az antropomorf robot

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

Az egykor ISS-re repült Fjodor robot az új orosz orbitális állomás androidjainak felkészítésében vesz majd részt. Erről a Cosmonaut Training Centerben (GTC) számoltak be. Fjodor korábban egy robotrendszerekből álló számítógépes állványhoz volt csatlakoztatva, amely a robotok és az űrhajósok közötti interakciókat dolgozta ki és hajtotta végre. A jövőben olyan kutatásokat terveznek, amelyek célja az új orosz orbitális állomás külső felületén végzett munka távirányítású robotok segítségével.

Jelenleg a Cosmonaut Training Center az NPO Androidnaya Tekhnika támogatásával kísérleti tanulmányok elvégzésére készülnek annak lehetőségéről, hogy az űrhajósok operátori tevékenységet tudjanak elvégezni egy adott jármű mozgatásához, és annak vezérléséhez egy antropomorf robot segítségével. A kutatások eredményeinek alapján a jövőben közös projektek megvalósítását tervezik a TsNIIMash-al (Központi Gépgyártási Tudományos Kutatóintézet).

A Roszkozmosz űrhajósa, Ivan Vagner részt vesz a kísérleti kutatások programjának és módszereinek gyakorlati kidolgozásában. Forrás: Roszkoszmosz

Forrás: Roszkoszmosz

A Fjodor becenévre hallgató Skybot F-850 antropomorf robot 2019 augusztusa és szeptembere között végzett űrrepülést a Nemzetközi Űrállomásra. Az másfél hetes ott tartózkodása alatt az orosz űrhajósok egy sor kísérletet végeztek el vele. Alekszandr Szkvorcov egy avatarruha segítségével irányította a robotot, míg Alekszej Ovcsinyin interakcióba lépett az Androiddal. Fjodor fúróval, elektromos berendezésekkel is dolgozott, és válaszolt a neki feltett kérdésekre. Sajnos Fjodor többet nem indult a ISS-re, ugyanis kiderült, hogy lábai miatt nem tud külső bevetéseket (űrsétát) elvégezni, így nem tudja az űrhajósokat leváltani.

Korábbi Tech-Q adásunkban beszélgettünk a robotika űrbéli felhasználásáról. Adásunkban áttekintettük hogy, mit nevezünk robotnak, hogy alakultak ki és hogyan épülnek fel, majd végül néhány példát hoztunk arra, hogy miért lehetnek létfontosságúak az űrben?

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye