Újra munkába áll Fjodor, az antropomorf robot

Kapcsolódó

Egyiptom is elkötelezte magát az kínai-orosz ILRS-projekt mellett

Az afrikai állam nyolcadikként írta alá az együttműködési megállapodást. Tegnap,...

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...

Az egykor ISS-re repült Fjodor robot az új orosz orbitális állomás androidjainak felkészítésében vesz majd részt. Erről a Cosmonaut Training Centerben (GTC) számoltak be. Fjodor korábban egy robotrendszerekből álló számítógépes állványhoz volt csatlakoztatva, amely a robotok és az űrhajósok közötti interakciókat dolgozta ki és hajtotta végre. A jövőben olyan kutatásokat terveznek, amelyek célja az új orosz orbitális állomás külső felületén végzett munka távirányítású robotok segítségével.

Jelenleg a Cosmonaut Training Center az NPO Androidnaya Tekhnika támogatásával kísérleti tanulmányok elvégzésére készülnek annak lehetőségéről, hogy az űrhajósok operátori tevékenységet tudjanak elvégezni egy adott jármű mozgatásához, és annak vezérléséhez egy antropomorf robot segítségével. A kutatások eredményeinek alapján a jövőben közös projektek megvalósítását tervezik a TsNIIMash-al (Központi Gépgyártási Tudományos Kutatóintézet).

A Roszkozmosz űrhajósa, Ivan Vagner részt vesz a kísérleti kutatások programjának és módszereinek gyakorlati kidolgozásában. Forrás: Roszkoszmosz

Forrás: Roszkoszmosz

A Fjodor becenévre hallgató Skybot F-850 antropomorf robot 2019 augusztusa és szeptembere között végzett űrrepülést a Nemzetközi Űrállomásra. Az másfél hetes ott tartózkodása alatt az orosz űrhajósok egy sor kísérletet végeztek el vele. Alekszandr Szkvorcov egy avatarruha segítségével irányította a robotot, míg Alekszej Ovcsinyin interakcióba lépett az Androiddal. Fjodor fúróval, elektromos berendezésekkel is dolgozott, és válaszolt a neki feltett kérdésekre. Sajnos Fjodor többet nem indult a ISS-re, ugyanis kiderült, hogy lábai miatt nem tud külső bevetéseket (űrsétát) elvégezni, így nem tudja az űrhajósokat leváltani.

Korábbi Tech-Q adásunkban beszélgettünk a robotika űrbéli felhasználásáról. Adásunkban áttekintettük hogy, mit nevezünk robotnak, hogy alakultak ki és hogyan épülnek fel, majd végül néhány példát hoztunk arra, hogy miért lehetnek létfontosságúak az űrben?

Dark mode powered by Night Eye