Újra munkában az Ingenuity

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

Valamivel több mint egy hónappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy a téli évszak miatt az Ingenuity kényszerpihenőjét tölti, ez azonban hamarosan megváltozhat. A helikopter működéséért felelős csapat jelenleg a következő küldetésrere készül, amelyre akár már ezen a hétvégén sor kerülhet. Ez lesz az Ingenuity 30. elemelkedése a Mars felszínéről, amely csak egy rövid ugrás lesz. A cél, hogy ellenőrizzék a rendszer egészségi állapotát a téli szünet után, adatokat gyűjtsön a leszállási adatokról a NASA Mars Sample Return kampányának támogatására, és esetleg valamelyest megtisztítsa a napelemeket a 29. repülés óta rárakódott portól.

A Jezero-kráterben még mindig tél van, ami azt jelenti, hogy az éjszakai hőmérséklet akár -86 °C is lehet. Ez azt is jelenti, hogy a napelemtáblánkat érő napenergia mennyisége éjjel és nappal is alacsonyabb, mint amennyire az akkumulátorok töltöttségének fenntartásához szükség van. Napközben azonban a panel továbbra is elegendő töltést hoz létre ahhoz, hogy rövidebb utakat tegyen lehetővé. Ez történt a 29. repülésen, és ez a terv a 30. repülés során is.

A 29. repülés azonban már több mint két hónapja – június 11-én – volt, és az Ingenuity már 101 marsi napot (sol) töltött a Mars felszínén anélkül, hogy felemelkedett volna. Hogy megerősítést nyerjen, hogy a helikopter még mindig képes repülni, augusztus 6-án egy nagyon alacsony 50 fordulat/perc fordulatszámú felszíni tesztet hajtottak végre. Ezt követte augusztus 15-én egy nagy sebességű, amely néhány másodpercre 2573 fordulat/perces, a repüléshez hasonló sebességre pörgette fel a rotorrendszert. A két tesztről kapott telemetriai adatok alapján az Ingenuity készen áll a repülésre.

Az Ingenuity 2021. június 15-én, a D jelű leszállóhelyen. – Kép forrása: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

A 30. küldetés hasonló lesz a helikopter 2. repüléshez. A 2021. április 22-én lezajlott 2. küldetés volt az első, amelynek során az eszköz 4 méteres oldalirányú mozgást végzett, majd a leszállás előtt visszatért eredeti helyére. A 30. repülés ennél rövidebb lesz, csak 2 méter oldalirányú mozgással, majd leszállással, de azzal a konkrét céllal, hogy adatot szolgáltasson az Ingenuity azon képességéről, hogy pontosan megközelítse a leszállási pontot. A navigációs rendszer teljesítménye értékes lesz a (Mars Sample Return program részét képező) Sample Retrieval Lander- „Mintavisszaszerző” helikopter csapatának számára a következő generációs Mars-helikopterek navigációs rendszerének tervezési munkálatai során.

A felszállást marsi idő szerint késő délutánra ütemezték, hogy az Ingenuity akkumulátorai a lehető legtöbb töltést kapják. A helikopter maximum 5 méter magasságig emelkedik, körülbelül 2 métert tesz meg oldalirányba, majd leszáll. A teljes repülési idő körülbelül 33 másodperc lesz.

Az akkumulátorok magasabb töltöttségi állapotával hosszabb repülések következnek, miközben képes lesz éjszakára is működtetni belső fűtőberendezéseit, ami megakadályozza, hogy elektronikája esténként túlságosan lehűljön a marsi hidegben. Szintén szeptemberre tervezik a repülési szoftver frissítését, amely új navigációs képességeket tesz lehetővé, hogy az Ingenuity az elkövetkező hónapokban könnyebben boldoguljon a kihívásokkal teli folyódelta domborzati viszonyai között.

Dark mode powered by Night Eye