Újrafelhasználható hordozórakéta az ISRO háza táján

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

Friss bejelentés érkezett az Indiai Űrkutatási Szervezettől, miszerint sikeres küldetést hajtottak végre az RLV (Reusable Launch Vehicle) újrafelhasználható járművükkel. A tesztet a karnatakai Chitradurga városában található Aeronautical Test Range (ATR) területén végezték el április 2-án.

Az RLV-t az Indiai Légierő Chinook helikoptere emelte a levegőbe, majd miután elérték a 4,6 km-es magasságot, a tesztjárművet elengedték. Utóbbi során összesen 10 paramétert figyeltek, amelyek a pozícióra, sebességre, magasságra stb. vonatkoztak. A szabadon engedés teljesen autonóm módon történt, amit az RLV megközelítési és leszállási manővere követett, mely feladatokra a jármű navigációs, irányító és vezérlőrendszere figyelt. Magára a landolásra magyar idő szerint 04:10-kor került sor az ATR futópályájára. Mindehhez számos korszerű technológiával látták el az RLV-t, többek között precíz navigációs hardverrel és szoftverrel, Ka-sávú radaros magasságmérővel, NavIC-vevővel (Navigation with Indian Constellation), és saját fejlesztésű futóművel.

Az ISRO egyébként 2016 májusában, a HEX küldetés során mutatta be az RLV-TD szárnyakkal ellátott járművének visszatérését. Az akkori misszió során az RLV egy „elméleti” futópályára szállt le a Bengáli-öböl felett, hiszen a HEX során a precíz landolás nem szerepelt a szempontok között. Azonban a mostani LEX küldetés, mint láthatjuk már tartalmazta a végső megközelítési fázist, valamint az autonóm, nagy sebességű (350 km/órás) leszállást is, mellyel úgy fest India is tett egy lépést az újrafelhasználható hordozórakéták irányába.

Forrás: ISRO
Forrás: ISRO

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye