Újrahasználható közepes teherbírású rakétát jelentett be a Relativity Space

Kapcsolódó

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Bár a cég első rakétája sem mutatkozott be még (ezt idén tervezik), máris egy újabb nagyszabású tervvel álltak elő. Az új rakéta, mely a Terran R nevet kapta, nagyobb hasznos teherkapacitással rendelkezhet, mint a „csak” majdnem teljesen újrahasználható közepes teherbírású SpaceX Falcon-9 rakéta, miközben teljesen újrahasználható járműként másodikként mutatkozna be a Starship után. A kétfokozatú rakéta 65,8 méter hosszú és 4,9 méter átmérőjű lesz, és a második fokozatot is ellátják különböző aerodinamikai manőverezéshez szükséges alkatrésszel, így válhatna teljesen újrahasználhatóvá az egész jármű (a Falcon-9 második fokozata az egyetlen rész, amit mindig csak egyszer használ a SpaceX az egyes küldetéseken). Hasznos teherkapacitása pedig 20000 kg-nál is több lehet alacsony Föld körüli pálya esetén, szemben a SpaceX „igáslovával”, mely 15600 kg terhet képes feljuttatni hasonló keringési pályára, drónhajóra történő visszatérés esetén. Az első fokozatot hét darab Aeon R hajtómű gyorsítja majd, melyek egyenként 1343 kN tolóerő leadására képesek, így a rakéta teljes tolóereje 9401 kN lehet. Ez a rakétamotor annak az Aeon 1 hajtóműnek a továbbfejlesztett és megnövelt változata, mely a Terran 1 gázgenerátoros hajtóműveként fog szolgálni. A második fokozat viszont ugyanazt a vákuum-optimalizált egységet kapja meg, mint kisebb „testvére”, illetve ahogy szinte a teljes rakéta, ez is 3D nyomtatással készül majd. A Terran R bemutatkozása várhatóan 2024-ben történhet meg, és szintén a Terran 1-hez hasonlóan a Cape Canaveral Űrhaderőbázis LC-16 indítóállásáról történhetnek a startok.

Tim Ellis, a Relativity Space elnök-vezérigazgatója a rakéta terveinek bemutatásán kívül azt is elárulta, hogy már alá is írtak első ügyfelükkel egy szerződést, azonban a másik fél kilétére egyelőre nem derült fény. Ha a rakéta fejlesztése sikeres lesz, a jövőben Föld-Hold, vagy akár Föld-Mars missziókat is teljesíthetnek vele, ehhez azonban a Terran 1 bemutatkozásának is sikerülnie kell.

A Terran 1 és a Terran R összehasonlító renderfotója. Forrás: Relativity Space

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye