ULA NROL-44: Újabb indítás előtti megszakítás

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

A sokadik halasztás és technikai probléma után ma reggel újabb indítási kísérletre került sor a ULA Delta IV Hevy rakétájával, mely az NROL-44 nevű titkos hírszerzési műholdat szállította volna.

A küldetés eredetileg már augusztus 29-én indult volna, akkor azonban a földi kiszolgálórendszerek hibája miatt T-4 másodpercnél megszakították a visszaszámlálást. Ezután egy hónapos halasztás történt, és múlt hét óta már a sokadik csúszást szenvedte el a misszió: hol az időjárás miatt, hol a rakétát kiszolgáló “swing arm” (a rakéta ellátását biztosító, a start előtt visszahúzódó kiszolgáló “kar”) hibái miatt.

A hibák elhárítása és az időjárás kitisztulása után ma reggel jó esély látszott arra, hogy végre el tud indulni a Delta IV Heavy, azonban T-7 másodpercnél az automata rendszer leállította a visszaszámlálást egy szenzor által mért hibás adat miatt. A megszakítás hasonló volt az augusztus 29-i aborthoz, ezúttal azonban a hajtóművek nem gyulladtak be, így nem volt a Delta rakétáknál megszokott látványos lángcsóva. A hajtóművek begyújtását végző szerkezet (ROFI ignitors) sem lépett működésbe, ami egy egyszer használatos eszköz.
A ULA a cikk írásáig nem mondott új dátumot a következő indítási próbálkozásra.

Ami mindenképpen nagyon kínos a United Launch Alliance-nek, ugyanis napok óta a Delta eliindulására vár Floridában két SpaceX rakéta: a negyedik GPSIII műholdat szállító, és egy újabb Starlink küldetést végrehajtó Falcon 9. Az NROL-44 nemzetbiztonsági szempontból elsőbbséget élvez, így a SpaceX-nek eddig várnia kellett a valószínűleg több milliárd dollárt érő műhold felbocsátását.

A megszakítás pillanata

Amennyiben napokig nem indul az NROL-44, és engedélyt kap a SpaceX, akkor ma 15:17-kor indulhat a Starlink-12, október 3-án éjjel 03:43-kor pedig a GPSIII küldetések.

Az újabb és sokadik halasztás után várhatóan a ULA sok kérdést fog kapni, mert a küldetés lassan megbénítja a floridai startokat. Az öregedő 37B indítóállás (ahonnan amúgy a mostanin kívül már csak 2 Delta IV Heavy lesz) és szintén elavulni látszó Delta IV Heavy valószínűleg rengeteg problémát okoz a ULA-nek, melynek hatalmas szüksége lenne már az új Vulcan rakétára.

Dark mode powered by Night Eye