ULA | NROL-82 küldetésprofil

Kapcsolódó

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

Hétfő este ismét elindul az amerikai Delta IV Heavy nehézrakéta, melynek rakterében egy nagyon különös űreszköz helyezkedhet el. A rakomány és a küldetés is nemzetbiztonsági okokból titkosított, így sok részlet nem érhető el.

Indítás ideje, helye: 2021. április 26. magyar idő szerint este 22:46 – , Vandenberg Légitámaszpont – Space Launch Complex 6 (SLC-6), Kalifornia, USA

Megrendelő: NRO – National Reconnaissance Office (Nemzeti Felderítési Hivatal)

Rakomány: feltehetően egy KH-11 típusú optikai felderítő műhold

Rakomány össztömege: kb. 17~19 tonna (!)

Hordozórakéta: ULA Delta IV Heavy

Pálya: alacsony Föld körüli pálya (LEO) ~ 98° inklinációval, ~ 300 x 1000 km magasságban

Fokozat visszatérése: a Delta IV Heavy fokozati nem hajtanak végre irányított visszatérést

Élő közvetítés: hivatalos élő közvetítés a United Launch Alliance YouTube-csatornáján, illetve magyar kommentálással a Spacejunkie csatornán

Indítás kimenetele: sikeres küldetés (beszámoló)

A Delta IV Heavy rakéta

A Delta IV Heavy rakéta a ULA (United Launch Alliance) nehézrakétája, ez lesz a 13. küldetése a hordozónak, illetve ezen kívül már csak 3 alkalommal repül majd az elkövetkező években – ezeket mind az NRO részére hajtják majd végre. Utódja a Vulcan rakéta lesz.

Főleg nehéz katonai műholdak nagy energiaigényű pályára állítására használják, illetve a NASA Parker Solar Probe napszondáját is ilyen típusú rakéta indította. Az első fokozatot és a segédrakétákat 3 darab CBC (Common Booster Core) alkotja. Minden CBC egy darab RS-68A hajtóművel van ellátva, ami 3140 kN tolóerőt biztosít. Az első fokozatra (középső CBC) van ráhelyezve a második fokozat, a Delta Cryogenic Second Stage, ebből az 5 méter átmérőjű változat. Ezt egy RL-10-B2 hajtja meg, 110 kN tolóerővel. Az összes fokozat kriogenikus folyékony hidrogént és folyékony oxigént (LH2/LOX) használ hajtóanyagként. Alacsony Föld körüli pályára (LEO) akár 28 tonnát, geostacionárius transzfer pályára (GTO) pedig akár 14 tonnát képes juttatni.

A Delta IV Heavy az indítóálláson

Fotó: ULA

A rakomány

Titkos küldetés lévén a hasznos teherről nagyon kevés információ érhető el, azonban értesülések szerint egy KH-11 Kennen típusú, ötödik generációs megfigyelő műholdat szállít a Delta IV Heavy. A műhold gyártója feltehetően a Lockheed Martin. Az ilyen típusú titkos műholdak már 1976 óta szolgálatban vannak és nagyfelbontású kamerával rendelkeznek, felépítésük pedig hasonló a Hubble teleszkóphoz.

A KH-11 Kennen feltételezett felépítése

Szabó Bence és Bonczók Zoltán

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye