ULA | NROL-82 küldetésprofil

Kapcsolódó

Gyorshír: Levált a Progressz MSz-23 a Nemzetközi Űrállomásról

A teherűrhajó május óta teljesített szolgálatot a Nemzetközi Űrállomáson. Magyar...

A nap képe #1301 – Enyergija-Buran évforduló

Az Enyergija-Buran indításának 35. évfordulója alkalmából egy emblémát helyeztek...

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

Hétfő este ismét elindul az amerikai Delta IV Heavy nehézrakéta, melynek rakterében egy nagyon különös űreszköz helyezkedhet el. A rakomány és a küldetés is nemzetbiztonsági okokból titkosított, így sok részlet nem érhető el.

Indítás ideje, helye: 2021. április 26. magyar idő szerint este 22:46 – , Vandenberg Légitámaszpont – Space Launch Complex 6 (SLC-6), Kalifornia, USA

Megrendelő: NRO – National Reconnaissance Office (Nemzeti Felderítési Hivatal)

Rakomány: feltehetően egy KH-11 típusú optikai felderítő műhold

Rakomány össztömege: kb. 17~19 tonna (!)

Hordozórakéta: ULA Delta IV Heavy

Pálya: alacsony Föld körüli pálya (LEO) ~ 98° inklinációval, ~ 300 x 1000 km magasságban

Fokozat visszatérése: a Delta IV Heavy fokozati nem hajtanak végre irányított visszatérést

Élő közvetítés: hivatalos élő közvetítés a United Launch Alliance YouTube-csatornáján, illetve magyar kommentálással a Spacejunkie csatornán

Indítás kimenetele: sikeres küldetés (beszámoló)

A Delta IV Heavy rakéta

A Delta IV Heavy rakéta a ULA (United Launch Alliance) nehézrakétája, ez lesz a 13. küldetése a hordozónak, illetve ezen kívül már csak 3 alkalommal repül majd az elkövetkező években – ezeket mind az NRO részére hajtják majd végre. Utódja a Vulcan rakéta lesz.

Főleg nehéz katonai műholdak nagy energiaigényű pályára állítására használják, illetve a NASA Parker Solar Probe napszondáját is ilyen típusú rakéta indította. Az első fokozatot és a segédrakétákat 3 darab CBC (Common Booster Core) alkotja. Minden CBC egy darab RS-68A hajtóművel van ellátva, ami 3140 kN tolóerőt biztosít. Az első fokozatra (középső CBC) van ráhelyezve a második fokozat, a Delta Cryogenic Second Stage, ebből az 5 méter átmérőjű változat. Ezt egy RL-10-B2 hajtja meg, 110 kN tolóerővel. Az összes fokozat kriogenikus folyékony hidrogént és folyékony oxigént (LH2/LOX) használ hajtóanyagként. Alacsony Föld körüli pályára (LEO) akár 28 tonnát, geostacionárius transzfer pályára (GTO) pedig akár 14 tonnát képes juttatni.

A Delta IV Heavy az indítóálláson

Fotó: ULA

A rakomány

Titkos küldetés lévén a hasznos teherről nagyon kevés információ érhető el, azonban értesülések szerint egy KH-11 Kennen típusú, ötödik generációs megfigyelő műholdat szállít a Delta IV Heavy. A műhold gyártója feltehetően a Lockheed Martin. Az ilyen típusú titkos műholdak már 1976 óta szolgálatban vannak és nagyfelbontású kamerával rendelkeznek, felépítésük pedig hasonló a Hubble teleszkóphoz.

A KH-11 Kennen feltételezett felépítése

Szabó Bence és Bonczók Zoltán

Dark mode powered by Night Eye