ULA | SBIRS GEO-6 küldetésprofil

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

A United Launch Alliance rakétájának orrkúpja alatt a SBIRS GEO-6 műhold foglal helyet, melyet a USSF megbízásából juttatnak az űrbe. Az indítást ezúttal exkluzív módon is láthatjátok majd, hiszen, ha minden a tervek szerint alakul a Spacejunkie utazócsapata egyenesen az Amerikai Egyesült Államokból fogja rögzíteni a startot.

Indítási ablak, indítás helye: 2022. augusztus 4. 12:29-13:09, Cape Canaveral Űrhaderőbázis, Space Launch Complex-41 (SLC-41) indítóállás, Florida, USA

Megbízó: az Amerikai Egyesült Államok Űrhadereje (United States Space Force)

Lebonyolító: United Launch Alliance (ULA)

Hordozórakéta: a United Launch Alliance (ULA) Atlas-V 421 rakétája

Rakományok: SBIRS GEO-6 műhold

Rakomány össztömege: ~4.500 kg

Pálya: geostacionárius átviteli pálya (GTO), majd geoszinkron pálya

Fokozat visszatérése: nem képes erre az Atlas-V rakéta, az első fokozat az Atlanti-óceánba fog visszazuhanni

Élő közvetítés: angol nyelven a ULA hivatalos Youtube-csatornáján

A küldetés kimenetele: sikeres

A küldetés számokban

Ez lesz:

  • a ULA 5. indítása 2022-ben
  • az Atlas-V 9. indítása 421 konfigurációban
  • összességében a ULA 152. indítása
  • a 79. Atlas-V indítás Cape Canaveral-ből
  • a 93. indítási kísérlet 2022-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés részletei

A United Launch Alliance (ULA) idei 5. indítására készül, mellyel az Amerikai Egyesült Államok Űrhadereje (USSF) űreszközét, a SBIRS GEO-6 névre hallgató műholdat fogják geostacionárius átviteli pályára állítani. Az Atlas-V hordozó a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-41 startállásáról emelkedik a levegőbe, ami ezúttal 421-es konfigurációt „kapott”. Tehát a rakéta 4 méter átmérőjű, kompozitanyagból készült áramvonalazó raktérborítással, 2 darab oldalsó GEM-63 (Graphite Epoxy Motor) szilárd hajtóanyagú gyorsítórakétával, és 1 darab RL-10 hajtóművel ellátott Centaur felső fokozattal rendelkezik. Mint azt említettük a műhold először geostacionárius átviteli pályára (GTO) kerül, majd saját hajtóműrendszerének segítségével fokozatosan emelkedik egészen geoszinkron pályáig.

A USSF által üzemeltetett SBIRS-6 műhold a konstelláció hatodik, egyben utolsó darabja lesz, melynek feladata szintén az interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM) indításakor keletkező intenzív hősugárzás észlelése lesz, így biztosítva különféle védelmi képességeket. A SBIRS-GEO műholdrendszer kiépítésével fogják a már elöregedő DSP rendszert leváltani, amivel sokkal pontosabban és gyorsabban tudnak majd az amerikai fegyveres erők egy esetleges rakétaindításra reagálni. A SBIRS műholdak közül az elsőt 2011-ben bocsátották fel, a következőket pedig 2013-ban, 2017-ben és 2018-ban indították útnak.

A konstelláció műholdjai különböző tükrök és infravörös szenzorok segítségével képesek a világ bármely pontján észlelni egy ballisztikus rakéta indítását. Egy ilyen rakéta indításának észlelése után szintén műholdas adatok segítségével megállapítanák a pályáját, és folyamatosan követnék az ellenségek csapásmérő eszközt. Ezt követően azonnal készültségbe helyeznék a rakétavédelmi ütegeket, melyek ellenrakéták segítségével semmisítenék meg a beérkező fenyegetést. Az Egyesült Államokban ilyen például a THAAD-rakétarendszer (Aegis-projekt).

SBIRS GEO-6. Forrás: Lockheed Martin

Forrás: United Launch Alliance

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye