ULA US | NROL-44 küldetés profil

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

Hamarosan egy Delta IV Heavy fog elstartolni az amerikai Nemzeti Felderítési Hivatal (NRO) titkos műholdjával. Mivel egy katonai műholdról van szó, keveset tudunk az eszközről és céljáról, de megpróbáltuk összeszedni a lehető legtöbb információt a jelenlegi küldetésről.

← Kína 🇨🇳 – GECAM A,B | SpaceX 🇺🇸 – Sirius SXM-7 →

Update: a startálláson történt 2. megszakítás miatt meg nem határozott időre elhalasztották az indítást! (leghamarabb nov. 30.)

Indítás ideje, helye: 2020. december 11. magyar idő szerint 02:09, Cape Canaveral Légitámaszpont – Space Launch Complex 37B, Florida, USA 🇺🇸
Megbízó: National Reconnaissance Office (NRO) – Nemzeti Felderítési Ügynökség
Rakomány: NROL-44 név alatt futó titkos rakománya, Orion-osztályú SIGINT kémműhold
Tömeg: kb. 5200 kg
Hordozórakéta: a ULA Delta IV Heavy nagy teherbírású hordozórakétája
Pálya: geoszinkron pálya (GSO)
Élő közvetítés: hivatalos élő közvetítés a ULA YouTube csatornáján
Indítás kimenetele: sikeres küldetés (beszámoló)

Az indítás megszakítása a startálláson, pár másodperccel az indulás előtt

Forrás: Geoff Barrett
Egy régebbi Delta IV Heavy indítás, egy indítóállástól nem messzi kamera szemszögéből
Forrás: ULA

A Delta IV Heavy
A Delta IV Heavy a Delta-rakétacsalád legnagyobb tagja. 2004-ben repült először, azóta töretlenül 100%-os sikerességi rátával rendelkezik. Főleg nehéz katonai műholdak nagy energiaigényű pályára állítására használják, illetve a NASA Parker Solar Probe napszondáját is ilyen típusú rakéta indította. Az első fokozatot és a segédrakétákat 3 darab CBC (Common Booster Core) alkotja. Minden CBC egy darab RS-68A hajtóművel van ellátva, ami 3140 kN tolóerőt biztosít. Az első fokozatra (középső CBC) van ráhelyezve a második fokozat, a Delta Cryogenic Second Stage, ebből az 5 méter átmérőjű változat. Ezt egy RL-10-B2 hajtja meg, 110 kN tolóerővel. Az összes fokozat kriogenikus folyékony hidrogént és folyékony oxigént (LH2/LOX) használ hajtóanyagként.

Egy Common Booster Core rakétafokozat 4 méteres adapterrel felszerelve

A rakomány – NROL-44
Nem sok hivatalos információt adtak ki a rakományról és annak pályájáról. Annyit tudni, hogy geoszinkron pályára lesz állítva. A források szerint az Orion-projekt egyik eszköze van a Delta rakterében. Az Orion-projekt műholdjai SIGINT – Signals Intelligence feladatokat hajtanak végre. Magyarul ezt jelhírszerzésnek hívjuk, a katonai felderítés ezen fajtája az ellenséges rádióforgalmazás (pl. radar, távközlés, telemetria és egyéb adatáramlat) elfogása és elemzése alapján jut értékelhető katonai és polgári hírszerzési adatokhoz. Elsődleges céljuk egy esetleges NATO elleni rakétcsapáskor a rakéta pontos telemetriai adatainak valósidejű meghatározása. Az amatőr műholdfigyelők nagyobb méretű távcsövekkel évek óta figyelik ezeket a műholdakat. Becslések szerint tömegük 5200 kilogrammra tehető, és egy 100 méter átmérőjű rádióhullám-visszaverő tányérantennával vannak ellátva.

Az NRO egyik igazgatója, Bruce Carlson egy interjúban mondta el, hogy az NRO L-32 (az Orion-projekt ötödik műholdja) a “világ legnagyobb műholdja” – valószínűleg ezzel a hatalmas, akár 100 métert is meghaladó antennára gondolt.
A műholdak tevékenysége hétpecsétes titok, de a feltevések szerint képesek elérni a mobiltelefonokat, járművek telemetriai adatait, VHF rádiójeleket és mobil adatkapcsolatokat. A műholdak gyártója ismeretlen. Előző műholdak a szériában állomásoztak Afganisztán és Pakisztán felett, teljesítettek egy 200 napos megfigyelést a Kínai Népköztársaság felett is, de Latin-Amerikában és Észak-Afrikában is bevetették őket.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye