Univerzális műholdközi kommunikációs lézerterminált alakít ki a DARPA

Kapcsolódó

Újabb Ingenuity küldetés, újabb rekord

Szeptember 25-én, a 60. repülése alkalmával újabb csúcsot ért el az Ingenuity helikopter.

Lezárult a New Shepard tavaly szeptemberi balesetének hatósági vizsgálata

A Blue Originnek 21 különböző módosítást kell eszközölnie az...

A nap képe #1241 – Az OSIRIS-REx tudományos tartálya

Az OSIRIS-REx tudományos tartálya nyitott fedéllel, amelyen látható a...

Szovjet űrkutyák – 3. rész

Elérkeztünk a harmadik kutatási szakaszhoz, amely az utolsó lépés...

Több mint egy év után ma hazatért a Szojuz MSz-23 személyzete

A Szojuz űrhajó földet érése 13:17-kor várható a Kazahsztánban...

Az Űralapú Adaptív Kommunikációs Csomópont (Space-Based Adaptive Communications Node, Space-BACN) elnevezésű projekt keretében a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) olyan új lézerterminál kialakítására törekszik, amely bármilyen konstellációval kompatibilis, és megkönnyíti a kormányzati és kereskedelmi műholdak közötti kommunikációt.

Öt kereskedelmi műholdüzemeltető – a SpaceX, a Telesat, a SpaceLink, a Viasat és az Amazon Kuiper – szerepel azon 11 szervezet között, amelyeket a DARPA kiválasztott, hogy segítsenek a különböző műholdak űrbeli kommunikációjához szükséges lézerterminálok és műszaki szabványok kifejlesztésében.

A Space-BACN nevű program alacsony költségű, átkonfigurálható optikai kommunikációs termináljának ábrája. Forrás: DARPA

A DARPA augusztus 10-én jelentette be, hogy 11 csapatot választott ki a Space-BACN első fázisára. A cél az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdak internetének létrehozása, lehetővé téve ezzel a zökkenőmentes kommunikációt a katonai, kormányzati, kereskedelmi és polgári műholdkonstellációk között, amelyek jelenleg nem tudnak egymással kommunikálni.

A CACI-t, az MBryonics-ot és a Mynaric-ot bízták meg egy kis méretű optikai terminál kifejlesztésével, a II-VI Aerospace and Defense, az Arizona State University és az Intel Federal egy rekonfigurálható optikai modemen fog dolgozni, illetve a rendszerelemek közötti interfész meghatározásában fog részt venni. Az öt nagy műhold-üzemeltető segít meghatározni a műholdak közötti optikai összeköttetést támogató, konstellációkon átívelő kommunikációra vonatkozó vezérlési paramétereket.

A Space-BACN műholdak közötti internetjének ábrája. Forrás: DARPA

A Space-BACN első fázisa körülbelül 14 hónapig tart majd, és a tervezés előzetes felülvizsgálatával, valamint egy szimulált környezetben történő kapcsolódási demonstrációval zárul. Ennek végeztével néhány szolgáltatót kiválasztanak, hogy részt vegyen a második fázisban, amely 18 hónapig tart, és az optikai terminálkomponensek műszaki tervezési egységeinek kifejlesztésére irányul. A második fázis során a műhold-üzemeltetők továbbfejlesztik a műholdrendszeren átívelő kommunikáció koncepcióit.

Dark mode powered by Night Eye