Univerzális műholdközi kommunikációs lézerterminált alakít ki a DARPA

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Az Űralapú Adaptív Kommunikációs Csomópont (Space-Based Adaptive Communications Node, Space-BACN) elnevezésű projekt keretében a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) olyan új lézerterminál kialakítására törekszik, amely bármilyen konstellációval kompatibilis, és megkönnyíti a kormányzati és kereskedelmi műholdak közötti kommunikációt.

Öt kereskedelmi műholdüzemeltető – a SpaceX, a Telesat, a SpaceLink, a Viasat és az Amazon Kuiper – szerepel azon 11 szervezet között, amelyeket a DARPA kiválasztott, hogy segítsenek a különböző műholdak űrbeli kommunikációjához szükséges lézerterminálok és műszaki szabványok kifejlesztésében.

A Space-BACN nevű program alacsony költségű, átkonfigurálható optikai kommunikációs termináljának ábrája. Forrás: DARPA

A DARPA augusztus 10-én jelentette be, hogy 11 csapatot választott ki a Space-BACN első fázisára. A cél az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdak internetének létrehozása, lehetővé téve ezzel a zökkenőmentes kommunikációt a katonai, kormányzati, kereskedelmi és polgári műholdkonstellációk között, amelyek jelenleg nem tudnak egymással kommunikálni.

A CACI-t, az MBryonics-ot és a Mynaric-ot bízták meg egy kis méretű optikai terminál kifejlesztésével, a II-VI Aerospace and Defense, az Arizona State University és az Intel Federal egy rekonfigurálható optikai modemen fog dolgozni, illetve a rendszerelemek közötti interfész meghatározásában fog részt venni. Az öt nagy műhold-üzemeltető segít meghatározni a műholdak közötti optikai összeköttetést támogató, konstellációkon átívelő kommunikációra vonatkozó vezérlési paramétereket.

A Space-BACN műholdak közötti internetjének ábrája. Forrás: DARPA

A Space-BACN első fázisa körülbelül 14 hónapig tart majd, és a tervezés előzetes felülvizsgálatával, valamint egy szimulált környezetben történő kapcsolódási demonstrációval zárul. Ennek végeztével néhány szolgáltatót kiválasztanak, hogy részt vegyen a második fázisban, amely 18 hónapig tart, és az optikai terminálkomponensek műszaki tervezési egységeinek kifejlesztésére irányul. A második fázis során a műhold-üzemeltetők továbbfejlesztik a műholdrendszeren átívelő kommunikáció koncepcióit.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye