Űrbéli üzemanyag-utántöltő járművet fejleszt az Astroscale

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

Az Astroscale bemutatta az űrben használatos üzemanyag-utántöltő járművének működési koncepcióját, mely eszköz egy geostacionárius Föld körüli pályán keringő üzemanyagraktár, vagyis „űrbenzinkút”, és a cég LEXI (Life Extension In-Orbit) műholdja között fog ingázni.

Az APS-R (Astroscale Prototype Servicer for Refueling) nevet viselő űreszköz hidrazin szállítására és átadására szolgál a LEXI számára, így utóbbinak nem szükséges a fentebb említett üzemanyagraktárhoz manővereznie, ez pedig lehetővé teszi az adott ügyfélműveletek zavartalan folytatását. Az Astroscale 2026-ra datálta a LEXI indítását és az APS-R leszállítását, továbbá egy megállapodást is kötött az Orbit Fab céggel az üzemanyag-utántöltési szolgáltatásokról.

Az APS-R kifejlesztését 2023-ban egy 25,5 millió dolláros támogatással ösztönözte az Egyesült Államok Űrhadereje (U.S. Space Force), melyet további 12 millió dollárral fejeltek meg a beszállítók, valamint az Astroscale.

Forrás: Astroscale
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye