Űrhajósból szenátor

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Mark Kelly sikeresen bekerült az Amerikai Egyesült Államok Szenátusába, miután Arizonában sikerült legyőznie a hivatalban lévő republikánus Martha McSally szenátornőt.

Kicsivel több mint hárommillióan adták le a voksukat a déli államban, melyeknek körülbelül 52%-át kapta Kelly a Demokrata Párt színeiben. Ezzel a választási győzelemmel ő lett a negyedik űrhajós, akit NASA-pályafutása után választottak meg a Kongresszusba.

Az arizonai szenátori választási eredmények 17:22-kor
Forrás: CNN Politics

Arizonában az időközi választásokat a 2018-ban elhunyt John McCain szenátor hatéves mandátumának befejezése céljából írták ki, melyből még hátravan két év. Kelly leghamarabb a hónap végén kezdheti meg a munkáját a Kongresszusban, a választások eredményeinek lezárásától függően, mely Arizona állam vezetőségén múlik. Beiktatása után ő lesz a Kongresszus (Képviselőház + Szenátus) egyetlen aktív tagja, aki valaha is járt a világűrben. Őt megelőzően hárman voltak a világűrben szenátori munkájukat megelőzően:

  • John Glenn (D) – első amerikai Föld körüli pályán, küldetései: Mercury-Atlas-6, STS-95 (küldetés specialista), Ohio szenátora 1974-től 1999-ig. Az 1998-as STS-95 küldetésen 77 (!) évesen repült a világűrbe, ezzel a mai napig csúcstartó.
  • John “Jack” Swigert (R) – küldetései: Apollo-13 (Parancsnoki egység pilótája), Colorado 6. kerületének Kongresszusi képviselője az alsóházban, elhunyt, mielőtt hivatalba léphetett volna.
  • Harrison “Jack” Schmitt (R) – küldetései: Apollo-17 (Holdkomp pilótája), Új-Mexikó szenátora 1977-től 1983-ig.
Kelly a kampányútján
Forrás: Live Science

Mark Kelly összesen négyszer járt a világűrben, ahol összesen 54 napot töltött. Minden alkalommal az űrrepülőgéppel repült (kétszer a Discovery-n és kétszer az Endeavour-ön). Mark Kelly egypetéjű ikertestvére a szintén űrhajós Scott Kelly, aki szintén 4 alkalommal járt a világűrben, de sokkal hosszabb küldetéseken. Összesen 520 napot napot töltött a világűrben, közte az amerikai rekordnak számító, egyhuzamban 340 napos “Egy év az űrben” missziót.

Mark Kelly feleségével, Gabby Giffords-szal

Mark Kelly felesége Gabby Giffords, aki korábban szintén politikus volt. 2007 és 2012 között Arizona 8. választási kerületének demokrata képviselője volt a Képviselőházban. 2011-ben egy tucsoni rendezvényen egy fegyveres fejbelőtte a képviselőnőt, amiből később szerencsével felépült. A lövöldözésben tizenkilencen sérültek meg és hatan haltak meg.

Ha már politikáról és szavazásról beszélünk, érdemes megemlíteni, hogy nemrégiben a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó Kate Rubins űrhajós is szavazott a világűrből. A szavazás joga tehát biztosítva van a világűrben is az éppen szolgálatot teljesítő űrhajósok számára. Érdekesség, hogy ez volt a második alkalom, hogy Rubins az ISS-en szavazott, ugyanis előző küldetése szintén egy elnökválasztás idejére esett 2016 novemberében.

“Szavazófülke” a Nemzetközi Űrállomáson
Fotó: NASA

Szabó Bence
Bonczók Zoltán

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye