Űrhajóskiképzési programot hoz létre a Sierra Space

Kapcsolódó

58 éve: Alekszej Leonov végrehajtotta a világ első űrsétáját

1965. március 18-án a kétszemélyes, zsilipkamrával ellátott Voszhod-2 űrhajóból,...

A Mars Odyssey űrszonda kezd kifogyni az üzemanyagból

A 2001-ben indított Mars Odyssey több mint 94 000...

Új bizonyíték támasztja alá a Vénusz aktív vulkanizmusát

A Magellan űrszonda adatai alapján először sikerült közvetlen geológiai bizonyítékot találni vulkáni aktivitásra a Vénuszon

Nagyüzem a SpaceX-nél: két sikeres Falcon-9 indítás öt órán belül

Továbbra is külön ligában játszik a hawthorne-i cég a...

A nap képe #1048 /Starship fejlesztés/ – SN15

Az SN15, a harmadik generációs prototípusok első tagja 2021....

Az amerikai magánvállalat újabb projektjéül egy űrhajós kiképzési és tréning-programot indít, melyet június 14-én jelentettek be. A Sierra Space a Kennedy Űrközpontot választotta akadémiájuk központjául, melyet Human Spaceflight Center and Astronaut Training Academy névre kereszteltek. Az akadémia vezetője a vállalat elnöke, valamint a NASA egykori űrhajósa Dr. Janet Kavandi lesz, aki három űrsikló-küldetésen is részt vett karrierje során.

Dr. Janet Kavandi. Forrás: Sierra Space

A központ három kategóriát képzel el az értékelés és a képzés szempontjából. Az első csoportba a hivatásos űrhajósokat soroljuk, akik az Orbital Reef kereskedelmi űrállomást fogják üzemeltetni és karbantartani. Az akadémia olyan készségekkel fogja felruházni őket, mint a NASA a saját asztronautáit. A második kategóriába tartozó űrhajósokat hívhatjuk szakértőknek vagy szakembereknek, akiket arra képeznek ki, hogy az állomáson kutatási és egyéb munkákat is képesek legyenek elvégezni. A harmadik típushoz pedig azok az „űrturisták” tartoznak, akik csupán azért akarnak ellátogatni az Orbital Reef-re, hogy megtapasztalják, milyen az űrben élni és dolgozni. Ez a kategória kevésbé igényel áthatóbb műszaki képzést, ami viszont minden csoportot egyaránt érint, az az alapos fizikai vizsgálatokon és egy széles körű biztonsági felkészítésen való részvétel, valamint az azokon történő megfelelés. A hivatásos űrhajósok, tehát az első kategóriába tartozók a tervek szerint 12-18 hónapig tartó képzésen vennének részt, a szakembereknek három-hat hónapra lenne szükségük, míg az utolsó csoport tagjainak, azaz a „tapasztalati” űrhajósoknak csak egy „szerényebb képzést” kellene elvégezniük.

Forrás: Sierra Space

A Sierra Space 2023 végén kívánja elindítani a hivatásos űrhajósok kiválasztási folyamatát, és 2024 elején kezdené meg az említett első csoportba tartozók képzését. Ennek eredményéül 2026-ban már készen állnának az űrutazásra, mely nagymértékben hozzájárulna az Orbital Reef építésének első mozzanataihoz. A program emellett egy újabb lépést jelenthet a személyzet szállítására is alkalmas Dream Chaser kifejlesztése felé, amely június elején sikeresen átment a rendszerkövetelmények felülvizsgálatán (SSR- System Requirements Review). A mini űrsikló ezen verziója a tervek szerint 2026-ban állhat szolgálatba.

Dark mode powered by Night Eye