Űrhajóskiképzési programot hoz létre a Sierra Space

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

Az amerikai magánvállalat újabb projektjéül egy űrhajós kiképzési és tréning-programot indít, melyet június 14-én jelentettek be. A Sierra Space a Kennedy Űrközpontot választotta akadémiájuk központjául, melyet Human Spaceflight Center and Astronaut Training Academy névre kereszteltek. Az akadémia vezetője a vállalat elnöke, valamint a NASA egykori űrhajósa Dr. Janet Kavandi lesz, aki három űrsikló-küldetésen is részt vett karrierje során.

Dr. Janet Kavandi. Forrás: Sierra Space

A központ három kategóriát képzel el az értékelés és a képzés szempontjából. Az első csoportba a hivatásos űrhajósokat soroljuk, akik az Orbital Reef kereskedelmi űrállomást fogják üzemeltetni és karbantartani. Az akadémia olyan készségekkel fogja felruházni őket, mint a NASA a saját asztronautáit. A második kategóriába tartozó űrhajósokat hívhatjuk szakértőknek vagy szakembereknek, akiket arra képeznek ki, hogy az állomáson kutatási és egyéb munkákat is képesek legyenek elvégezni. A harmadik típushoz pedig azok az „űrturisták” tartoznak, akik csupán azért akarnak ellátogatni az Orbital Reef-re, hogy megtapasztalják, milyen az űrben élni és dolgozni. Ez a kategória kevésbé igényel áthatóbb műszaki képzést, ami viszont minden csoportot egyaránt érint, az az alapos fizikai vizsgálatokon és egy széles körű biztonsági felkészítésen való részvétel, valamint az azokon történő megfelelés. A hivatásos űrhajósok, tehát az első kategóriába tartozók a tervek szerint 12-18 hónapig tartó képzésen vennének részt, a szakembereknek három-hat hónapra lenne szükségük, míg az utolsó csoport tagjainak, azaz a „tapasztalati” űrhajósoknak csak egy „szerényebb képzést” kellene elvégezniük.

Forrás: Sierra Space

A Sierra Space 2023 végén kívánja elindítani a hivatásos űrhajósok kiválasztási folyamatát, és 2024 elején kezdené meg az említett első csoportba tartozók képzését. Ennek eredményéül 2026-ban már készen állnának az űrutazásra, mely nagymértékben hozzájárulna az Orbital Reef építésének első mozzanataihoz. A program emellett egy újabb lépést jelenthet a személyzet szállítására is alkalmas Dream Chaser kifejlesztése felé, amely június elején sikeresen átment a rendszerkövetelmények felülvizsgálatán (SSR- System Requirements Review). A mini űrsikló ezen verziója a tervek szerint 2026-ban állhat szolgálatba.

Dark mode powered by Night Eye