Array

Űrhajósok Magyarországon

Kapcsolódó

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Szerdán az ASE (Association of Space Explorers) 33. kongresszusi rendezvényének keretén belül alkalma volt a nyilvánosságnak találkoznia űrhajósokkal, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem I épületében. A helyszínen Schuminszky Nándor űrgyűjteményének kiállítása is megtekinthető volt, ami felölelte az űrtörténelem legfontosabb eseményeit és programjait, mint például a Holdraszállást, az űrsikló programot, valamint az Interkozmosz együttműködést, aminek keretein belül az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan járhatott a világűrben.

Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós is részt vett az eseményen.

A kiállításon helyet kaptak magyar űripari cégek és startupok is, ahol többek között megtekinthető volt az idén indított RadCube műhold élethű másolata is.

A nap folyamán sor került egy előadásra is, mely elsősorban a közép- és felsőoktatásban résztvevő diákoknak szólt. A teremben hét űrhajós adott elő és válaszolt a résztvevők kérdéseire:

Oleg Kotov (orosz), Ulrich Walter (német), Mary Ellen Webber (amerikai), Julie Payette (kanadai), Farkas Bertalan, Valerij Tokarev (orosz) és Jan Davis (amerikai), utóbbi egy bemutatóval is készült, amiben beszámolt mindhárom küldetéséről, és a kísérletekről, amiket az űrben végzett. Elmondta, milyen fontos szerepet játszik űrutazás és űrkutatás a technológia fejlődésében. Beszélt a közeljövőben várható eseményekről, köztük az SLS fejlesztéséről, a magáncégek szerepéről valamint a Lunar Gateway-ről.

Jan Davis tartott bemutatót az „Űrhajósok a Műegyetemen” keretein belül

Volt szó még az űrhajóssá válás folyamatáról, az űrutazás veszélyeiről, annak az emberi testre kifejtett hatásairól és a Földre való visszatérés utáni akklimatizációról. Az előadás végén Ferencz Orsolya is felszólalt, a Hunor-programról szólt pár szót, amelyről bővebben itt olvashattok.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye