Array

Űrhajósok Magyarországon

Kapcsolódó

Videó: SpaceX Starship evolúció

Egy átfogó videóban mutatjuk be részletesen, honnan is indult...

A Szojuz MSz-22 március 28-án tér vissza a Földre

A sérült Szojuz űrhajó a terveknek megfelelően űrhajósok nélkül...

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Szerdán az ASE (Association of Space Explorers) 33. kongresszusi rendezvényének keretén belül alkalma volt a nyilvánosságnak találkoznia űrhajósokkal, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem I épületében. A helyszínen Schuminszky Nándor űrgyűjteményének kiállítása is megtekinthető volt, ami felölelte az űrtörténelem legfontosabb eseményeit és programjait, mint például a Holdraszállást, az űrsikló programot, valamint az Interkozmosz együttműködést, aminek keretein belül az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan járhatott a világűrben.

Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós is részt vett az eseményen.

A kiállításon helyet kaptak magyar űripari cégek és startupok is, ahol többek között megtekinthető volt az idén indított RadCube műhold élethű másolata is.

A nap folyamán sor került egy előadásra is, mely elsősorban a közép- és felsőoktatásban résztvevő diákoknak szólt. A teremben hét űrhajós adott elő és válaszolt a résztvevők kérdéseire:

Oleg Kotov (orosz), Ulrich Walter (német), Mary Ellen Webber (amerikai), Julie Payette (kanadai), Farkas Bertalan, Valerij Tokarev (orosz) és Jan Davis (amerikai), utóbbi egy bemutatóval is készült, amiben beszámolt mindhárom küldetéséről, és a kísérletekről, amiket az űrben végzett. Elmondta, milyen fontos szerepet játszik űrutazás és űrkutatás a technológia fejlődésében. Beszélt a közeljövőben várható eseményekről, köztük az SLS fejlesztéséről, a magáncégek szerepéről valamint a Lunar Gateway-ről.

Jan Davis tartott bemutatót az „Űrhajósok a Műegyetemen” keretein belül

Volt szó még az űrhajóssá válás folyamatáról, az űrutazás veszélyeiről, annak az emberi testre kifejtett hatásairól és a Földre való visszatérés utáni akklimatizációról. Az előadás végén Ferencz Orsolya is felszólalt, a Hunor-programról szólt pár szót, amelyről bővebben itt olvashattok.

Dark mode powered by Night Eye