Űrhírek – 2019. december 1.

Kapcsolódó

Gyorshír: Levált a Progressz MSz-23 a Nemzetközi Űrállomásról

A teherűrhajó május óta teljesített szolgálatot a Nemzetközi Űrállomáson. Magyar...

A nap képe #1301 – Enyergija-Buran évforduló

Az Enyergija-Buran indításának 35. évfordulója alkalmából egy emblémát helyeztek...

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

Újabb vasárnap este, szóval nézzük is a hét legfontosabb eseményeit.

  • Az eheti indításokról DonDavetto kolléga már itt írt, csekkoljátok az összefoglalót.
  • Pénteken indult volna a Rocket Lab Electron hordozója fedélzetén (többek között) két magyar pikoműholddal (itt írtunk részletesen a küldetésről), azonban a földi rendszerek további tesztelése miatt pár napot csúszik az indítás. A start ablak december 12-ig van nyitva, egyenlőre nincs hivatalos új dátum.
  • Szintén magyar vonatkozású hír, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólalt az ESA (Európai Űrügynökség) Miniszteri Tanácsülésén, Sevillában. Ez az ülés az ESA legfőbb döntéshozatali szerve, mely háromévente ül össze. Szijjártó bejelentései között szerepelt, hogy 2024-ben Magyarország újra űrhajóst kíván juttatni az űrbe (partner az orosz Roszkozmosz), illetve egy önálló magyar műhold felbocsátása, szintén 2024-ben. Jövőre pedig Farkas Bertalan űrutazásának 40 éves évfordulójának alkalmából Budapest egy űrkutatási konferenciának fog otthont adni. További részletekért az Űrvilág cikkét ajánlom.
  • Ugyanezen a konferencián döntés született az ESA 2019 utáni terveiről és költségvetéséről. Elfogadták a költségvetést (12.5 milliárd euró az elkövetkező 5 évre), elkötelezték magukat az ISS iránt 2030-ig (jelenlegi állás szerint amúgy az USA csak 2024-ig támogatja közvetlenül az ISS programot, azonban folyamatban van egy törvénytervezet a 2030-ig történtő hosszabbítás érdekében a Kongresszusban), illetve megerősítették, hogy részt vesznek a Gateway-programban. Egy lakó, illetve kutató modullal, illetve ők fejlesztik és szállítják az Orion űrhajó műszaki modulját – ebből már egyet le is szállítottak a NASA-nak, egy második pedig jelenleg is építés alatt van Németországban. Sok már program támogatása és egyéb tervek is elhangzottak, itt tudtok ezekről többet olvasni.
  • Tesztelésre Ohio államba szállították az Artemis-1 küldetés már elkészült Orion űrhajóját. Az űrhajót a NASA saját “Super Guppy” repülője vitte Floridából az Ohio-i Plum Brook Station NASA telephelyre, ahol 2 hónapig fogják tesztelni (többek között mesterséges vákuumban is). Itt olvashattok bővebben róla.
  • A héten az USA-ban Hálaadás volt, amit a Nemzetközi Űrállomáson lévő amerikai űrhajósok is megünnepeltek, itt egy cikk róla.
A Gateway a jelenlegi tervek szerint
Forrás: ESA
Az Orion a szállítás előkészítése közben
Forrás: NASA
Az Orion már a “Super Guppy” teherszállító repülő gyomrában
Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye