Űrhírek – 2019. december 15.

Kapcsolódó

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Mozgalmas héten vagyunk megint túl, nézzük is a hét legfontosabb eseményeit.

  • A múltheti ISS teherhajók érkezéséről már írtunk, katt ide a beszámolóért.
  • A Blue Origin újabb sikeresen New Shepard teszten van túl, itt írtunk róla bővebben.
  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dmitrij Rogozinnal, a Roszkoszmosz vezetőjével találkozott Moszkvában, és bejelentették, hogy megkezdik a 2024-2025-re tervezett magyar űrhajós (aki a Nemzetközi Űrállomást fogja meglátogatni) kiválasztását. További magyar-orosz űripari együttműködéseket is bejelentettek, további részletekért katt ide.
  • Megnyitotta a második indítóállomását a Rocket Lab. Az amerikai cég a Virgina állambeli Wallops-szigeten építette az új indítóállomást, melyről jövő évtől indulhatnak az Electron rakéták – az első pad Új-Zélandon, a Mahia-félszigeten található. A Launch Complex 2 névre keresztelt új indítóállomás könnyebb megközelíthetőséget jelent a műholdgyártóknak, valamint többfajta orbitális pályát is választhatnak. A Rocket Lab hosszabb távú célja, hogy évente 130 (!) küldetést indítson, szóval nagy szükség volt egy második kilövőállomásra. Hosszabban itt tudtok olvasni a témáról.
  • A SpaceX két új függőleges tesztállást épít/alakít át a texasi McGregorban lévő telephelyén, hogy a Raptor hajtóműveket teszteljék. Az egyik meglévő tesztállást csak átalakítani kell (korábban a Merlin hajtóműveket tesztelték itt 2015-ig), illetve egy újat is építenek, melyet hamarosan már használni is tudnak. Fontos, hogy a Raptor-tesztek ne zavarják a Falcon-9 teszteket (minden indítás előtt begyújtják az összes hajtóművet, plusz az indítóállomáson is végrehajtanak egy static fire tesztet), ugyanis jövőre 2-3 hetente terveznek Starlink indítást, nem beszélve az egyéb kereskedelmi küldetésekről. Itt tudtok többet megtudni a hírről.
  • Szintén SpaceX: a pénteki sikeres static fire test után hétfőn indulhat a JCSAT-18/KACIFIC-1 küldetés, erről szóló előzetesünket itt találjátok.
  • A NASA New Orleans-i telephelyén összeszerelték az Artemis-1 küldetés SLS hordozójának első fokozatát, melyet hamarosan átszállítanak teljes tesztre a Mississippi-ben található, Stennis Space Centerbe. A fokozatot jövő év közepén tervezik begyújtani és 8 percig működtetni (tehát egy teljes küldetést szimulálva). Ezután indulhat a fokozat Floridába végső összeszerelésre és tesztekre, a tervezett indítási dátum pedig 2021 (szerk: az SLS eddig történetét nézve, ennél még jóval messzebb lesz az első indítás, de ne legyen igazam…) Hosszabb cikk a témáról itt olvasható.
  • November 10-én újabb indiai PSLV indítás volt, fedélzetén a RISAT-2BR1 kémműholddal az indiai hadsereg számára. Ez volt amúgy a PSLV ötvenedik küldetése a rakéta 1993-as bemutatkozása óta.
  • Orosz indítás is volt november 11-én – egy Szojuz 2-1b hordozó vitt fel egy újabb navigációs műholdat, mely a GLONASS navigációs rendszer részét fogja majd képezni. Érdekesség, hogy az indítás a Pleszeck űrrepülőtér 43-as kilövőállomásáról történt, melyet 2002-ben óta nem használtak (egy sikertelen indítás – robbanás – következtében rongálódott meg).
  • A jövő hét szintén nagyon izgalmas lesz, hétfőn SpaceX, pénteken pedig (mostani állás szerint) az év egyik (általunk) legjobban várt küldetése a Starliner Orbital Test Flight-ja következik. Jövünk részletes előzetessel (az OFT-ről holnap) és beszámolókkal, úgy hogy érdemes lesz visszalátogatni a blogra! 🙂
A Rocket Lab új indítóállomása a Wallops-szigeten
Forrás: Rocket Lab
Az Artemis-1 első fokozata
Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye