Űrhírek – 2019. december 29.

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Bár Karácsony miatt kevesebb esemény történt a héten, néhány hírről azért most is be tudunk számolni Nektek az év utolsó összefoglalójában.

  • December 23-án jelentette be a SpaceX, hogy sikeresen lezajlottak a Crew Dragon továbbfejlesztett ejtőernyőinek tesztjei. A NASA előírása szerint 10 hibátlan tesztet kell végrehajtani egymás után, hogy az ernyők a későbbi tesztekhez és személyzettel repülésekhez megkapják a végső engedélyt.
  • December 24-én, magyar idő szerint 13 óra után indult el egy Proton-M rakéta a bajkonuri kozmodrómból Kazahsztánból. A rakéta az Elektro-L időjárás-vizsgáló műholdak harmadik egységét juttatta geostacionárius pályára. A 2094 kg-os műhold a legnagyobb a három eszköz közül, amik egyébként a Meteor nevű légkörkutató műholdak munkáját egészítik ki.
  • Szintén orosz indítás volt december 26-án is (magyar idő szerint 0:11-kor), a plesetski kozmodrómból. A Rokot/Briz-KM rakétának ez volt az utolsó missziója, ami az utolsó küldetésén három Gonets-M kommunikációs műholdat juttatott az űrbe, amik alacsony Föld körüli pályán fognak keringeni. A Rokot egy kis költségvetésű, könnyű rakéta volt, melyet egyre kevésbé tudtak kihasználni, ezért végül a nyugdíjazása mellett döntöttek.
  • December 27-én indult el újra a kínai Long March 5 rakéta, melyről ebben a cikkben számoltunk be.
  • Christina Koch amerikai asztronauta a héten megdöntötte az egyhuzamban legtovább űrben tartózkodó űrhajósnő rekordját. Az ISS-en 2019 áprilisa óta küldetést teljesítő mérnök Peggy Witson 289 napos rekordját adta át a múltnak. Mivel korábban 2020 februárig meghosszabbították a misszióját, végül 335 nap után fog visszatérni a Földre.
Kép
A Long March 5 indítása Hainanból, a Wenchang indítóközpontból
Forrás: CASC
Dark mode powered by Night Eye