Űrhírek – 2019. december 29.

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Bár Karácsony miatt kevesebb esemény történt a héten, néhány hírről azért most is be tudunk számolni Nektek az év utolsó összefoglalójában.

  • December 23-án jelentette be a SpaceX, hogy sikeresen lezajlottak a Crew Dragon továbbfejlesztett ejtőernyőinek tesztjei. A NASA előírása szerint 10 hibátlan tesztet kell végrehajtani egymás után, hogy az ernyők a későbbi tesztekhez és személyzettel repülésekhez megkapják a végső engedélyt.
  • December 24-én, magyar idő szerint 13 óra után indult el egy Proton-M rakéta a bajkonuri kozmodrómból Kazahsztánból. A rakéta az Elektro-L időjárás-vizsgáló műholdak harmadik egységét juttatta geostacionárius pályára. A 2094 kg-os műhold a legnagyobb a három eszköz közül, amik egyébként a Meteor nevű légkörkutató műholdak munkáját egészítik ki.
  • Szintén orosz indítás volt december 26-án is (magyar idő szerint 0:11-kor), a plesetski kozmodrómból. A Rokot/Briz-KM rakétának ez volt az utolsó missziója, ami az utolsó küldetésén három Gonets-M kommunikációs műholdat juttatott az űrbe, amik alacsony Föld körüli pályán fognak keringeni. A Rokot egy kis költségvetésű, könnyű rakéta volt, melyet egyre kevésbé tudtak kihasználni, ezért végül a nyugdíjazása mellett döntöttek.
  • December 27-én indult el újra a kínai Long March 5 rakéta, melyről ebben a cikkben számoltunk be.
  • Christina Koch amerikai asztronauta a héten megdöntötte az egyhuzamban legtovább űrben tartózkodó űrhajósnő rekordját. Az ISS-en 2019 áprilisa óta küldetést teljesítő mérnök Peggy Witson 289 napos rekordját adta át a múltnak. Mivel korábban 2020 februárig meghosszabbították a misszióját, végül 335 nap után fog visszatérni a Földre.
Kép
A Long March 5 indítása Hainanból, a Wenchang indítóközpontból
Forrás: CASC
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye