Űrhírek – 2019. december 29.

Kapcsolódó

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Érkeznek az SLS Block-1B mobil indítótornyának első elemei a Kennedy Űrközpontba

A megnövelt méretű és teherbírású hordozórakéta az Artemis-4 küldetéstől...

Bár Karácsony miatt kevesebb esemény történt a héten, néhány hírről azért most is be tudunk számolni Nektek az év utolsó összefoglalójában.

  • December 23-án jelentette be a SpaceX, hogy sikeresen lezajlottak a Crew Dragon továbbfejlesztett ejtőernyőinek tesztjei. A NASA előírása szerint 10 hibátlan tesztet kell végrehajtani egymás után, hogy az ernyők a későbbi tesztekhez és személyzettel repülésekhez megkapják a végső engedélyt.
  • December 24-én, magyar idő szerint 13 óra után indult el egy Proton-M rakéta a bajkonuri kozmodrómból Kazahsztánból. A rakéta az Elektro-L időjárás-vizsgáló műholdak harmadik egységét juttatta geostacionárius pályára. A 2094 kg-os műhold a legnagyobb a három eszköz közül, amik egyébként a Meteor nevű légkörkutató műholdak munkáját egészítik ki.
  • Szintén orosz indítás volt december 26-án is (magyar idő szerint 0:11-kor), a plesetski kozmodrómból. A Rokot/Briz-KM rakétának ez volt az utolsó missziója, ami az utolsó küldetésén három Gonets-M kommunikációs műholdat juttatott az űrbe, amik alacsony Föld körüli pályán fognak keringeni. A Rokot egy kis költségvetésű, könnyű rakéta volt, melyet egyre kevésbé tudtak kihasználni, ezért végül a nyugdíjazása mellett döntöttek.
  • December 27-én indult el újra a kínai Long March 5 rakéta, melyről ebben a cikkben számoltunk be.
  • Christina Koch amerikai asztronauta a héten megdöntötte az egyhuzamban legtovább űrben tartózkodó űrhajósnő rekordját. Az ISS-en 2019 áprilisa óta küldetést teljesítő mérnök Peggy Witson 289 napos rekordját adta át a múltnak. Mivel korábban 2020 februárig meghosszabbították a misszióját, végül 335 nap után fog visszatérni a Földre.
Kép
A Long March 5 indítása Hainanból, a Wenchang indítóközpontból
Forrás: CASC
Dark mode powered by Night Eye